Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Nicolae Ciucă anunță că Guvernul va corecta plafonul pentru lemnul de foc

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 2 noiembrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, 2 noiembrie, că se vor lua măsuri pentru a corecta decizia privind plafonarea prețului lemnului de foc la 400 lei/mc. 

„La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză cât costă un metru cub de lemne, la Romsilva şi preţul mediu pe care ni l-au comunicat în analiza făcută înainte de a lua decizia s-a menţionat 200 de lei pe mc, la lemn, şi am considerat că 400 de lei asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc. Se dovedeşte că nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea să recunoaştem acolo unde greşim şi să luăm măsuri în consecinţă”, a declarat șeful Guvernului.

Coaliţia de guvernare ia astfel în calcul eliminarea pragului de 400 de lei pentru plafonarea preţului la lemne, cât şi introducerea unei formule de compensare pentru gospodăriile care se încălzesc cu lemne de foc. De asemenea, exporturile de lemne vor fi interzise, au precizat surse guvernamentale pentru News.ro.

Context

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, 5 octombrie, un proiect de Ordonanță de urgență privind plafonarea prețului lemnelor folosite pentru încălzire, măsura urmând să fie valabilă până pe 31 martie 2023.

Lemnul de foc, resturile de lemn, tocătura provenită din lemn și rumegușul ar fi urmat să fie comercializate la un preț maxim de 400 lei/mc cu TVA inclus, în vreme ce brichetele din lemn și paletele din lemn ar fi avut prețuri maxime de 1500 lei/tonă cu TVA inclus, respectiv 2.000 lei/tonă cu TVA inclus.

Prevederile ar fi urmat să se aplice doar consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice, unităților de învățământ publice și private, furnizorilor de servicii sociale, unităților de interes local, unităților de cult și unităților administrativ-teritoriale, precum și unităților din subordinea acestora.

Măsura ar fi urmat totodată să se aplice ocolurilor silvice și rețelelor de bricolaj, unde prețul lemnului a ajuns la 700 de lei/mc. Totuși, sancțiunile s-ar putea să nu îi sperie pe unii dintre comercianți, acestea fiind cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei.

În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul în care în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională.

CITEȘTE ȘI: România va furniza lemne de foc Republicii Moldova

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW