Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Germania cere Serbiei să aleagă între Uniunea Europeană și Federația Rusă

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 1 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

Serbia trebuie să decidă dacă vrea să intre în Uniunea Europeană sau să continue legăturile apropiate cu Federația Rusă, le-au transmis oficialii de la Berlin omologilor de la Belgrad, cu 2 zile înaintea unui summit între Germania și statele din Balcanii de Vest, relatează Reuters.

Nevoia unei decizii se apropie, în lumina evoluțiilor geopolitice”, a spus un reprezentant al guvernului german, citat de agenția internațională de știri.

Acesta susține că ultimele acorduri semnate de oficialii sârbi și ruși, legate de întărirea cooperării dintre cele două state, au fost primite „cu dezamăgire” de oficialii europeni.

Decizia Serbiei de a nu aplica sancțiuni oficialilor Federației Ruse, alături de restul statelor membre UE sau candidații la statutul de membru UE, este un alt argument indicat de oficialul german.

Astfel, oficialul german susține că președintele Aleksandar Vucic, unul dintre liderii europeni apropiați de Vladimir Putin, va avea parte de susținerea Berlinului dacă va decide să îndrepte țara în direcția Uniunii Europene.

Dacă va decide să o îndrepte în direcția opusă, decizia va avea consecințe”, a adăugat oficialul.

Serbia a primit statutul de candidată la Uniunea Europeană încă din anul 2012, dar Parlamentul European a cerut, la finalul lunii septembrie, suspendarea negocierilor, întrucât Belgrad refuză să se alinieze la politica externă a blocului și a refuzat să aplice sancțiuni Federației Ruse.

De menționat este că, la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina, sârbii pro-ruși au ieșit cu miile în stradă pentru a-și arăta solidaritatea față de acțiunile lui Vladimir Putin, în timp ce restul Europei condamna agresiunea militară din Ucraina.

Sursă foto: Reuters / Twitter

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW