Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Anchetă RISE Moldova – Dossier: Scenariile Moscovei pentru atacarea Republicii Moldova

By Vîrban Robert , in Republica Moldova Stirile zilei , at 31 octombrie 2022 Etichete: ,

Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană și România a provocat îngrijorare la Moscova că fosta republică ex-sovietică ar putea scăpa din zona de influență a Federației Ruse. Prin urmare, în vara anului 2022, analiștii „Alfa-grup”, un centru asociat cu FSB, au pregătit o analiză detaliată a situației politice de la Chișinău, examinând trei scenarii de atac, arată o investigație realizată de RISE Moldova și Centrul Dossier.

Analiștii „Alfa-grup” avertizau că, în scurt timp, „regimul Sandu” va uzurpa puterea definitiv și va distruge opoziția pro-Kremlin, ceea ce îi va permite instalarea blocadei regiunii transnistrene și începerea șantajului militar al Rusiei.

Aceștia au examinat și trei scenarii de atac asupra Moldovei:

(1) Crearea, prin sudul Ucrainei, a unui coridor terestru până în regiunea transnistreană, cu recunoașterea ulterioară a independenței (în prezent, Federația Rusă nu recunoaște oficial independența ei);

(2) Cucerirea întregii Moldove;

(3) Ieșirea la așa-numitul hotar dintre Moldova și regiunea transnistreană, fără a-i recunoaște independența.

În opinia autorilor, primul și al treilea scenariu implică riscul de a pierde controlul asupra celeilalte părți a Moldovei, iar în cazul cuceririi totale a Moldovei, să se confrunte cu „urletul colectiv al Occidentului”, precum și cu activitățile subversive ale populației.

Analiștii sugerează că, în locul acțiunilor de forță, e nevoie de un joc pe termen lung, pentru a menține și spori influența Kremlinului asupra Moldovei. Ei propun să fie elaborat un nou „contract public” pentru populația Moldovei pe care să-l implementeze în baza unui referendum.

În acest scop, în Republica Moldova ar urma să fie create noi forțe politice care ar face lobby pentru intrarea țării în componența Rusiei sau alte strategii necesare, dar deja din numele poporului. Proiectul mai presupune posibilitatea creării unui guvern în exil, precum și a batalioanelor de voluntari din Moldova, pentru războiul cu Ucraina.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW