Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


DNA va cere sesizarea CJUE, după decizia Înaltei Curți legată de prescripție. Parchetul susține că peste 500 de dosare vor fi afectate

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 28 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a transmis vineri, 28 octombrie, că 557 de dosare vor fi afectate de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care a catalogat prescripția răspunderii penale drept lege penală mai favorabilă. Prejudiciul estimat de procurori din cele peste 500 de dosare se ridică la 1,2 miliarde de euro, din care 150 de milioane de euro sunt prejudicii din dosare de mită sau trafic de influență. Parchetul a anunțat că procurorii vor cere sesizarea Curtea de Justiție a Uniunii Europene în dosarele privind fraudele pe fonduri europene în care va fi invocată prescripția. 

În aceste 557 de dosare(…)magistrații vor fi nevoiți să constate încetarea proceselor penale și înlăturarea răspunderii penale pentru infracțiuni de corupție, asimilate corupției și având ca obiect fraudarea fondurilor europene”, se arată în comunicatul DNA.

Este vorba de 190 de dosare aflate în curs de urmărire penală la DNA (cu un prejudiciu estimat la 658.207.688 euro) și 367 de dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată (cu un prejudiciu estimat la 561.230.056 euro).

Procurorii DNA au întrerupt cursul prescripției numai ca urmare a întocmirii unor acte din categoria celor care se comunică suspecților și inculpaților (începerea urmăririi penale in personam, punerea în mișcare a acțiunii penale, finalizarea dosarului penal cu trimitere în judecată, etc)”, mai arată sursa citată.

Procurorii au transmis că vor cere sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru „a aprecia asupra concordanței deciziilor CCR, respectiv ICCJ cu normele europene și jurisprudența CJUE, care, printre altele prevăd obligația statului român de a cerceta și sancționa, într-o manieră efectivă, faptele de corupție și fraudarea fondurilor europene”.

CITEȘTE MAI MULTE DETALII AICI: Decizie ÎCCJ: Legea penală mai favorabilă, aplicată prescripției. Mii de dosare afectate / Explicațiile specialiștilor

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW