Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Liderii Uniunii Europene se întâlnesc la Bruxelles


Liderii celor 27 de țări ale Uniunii Europene urmează să se întâlnească joi, 20 octombrie, și vineri, 21 octombrie, la Bruxelles pentru a discuta opțiunile pe care le au pentru ajutorarea în continuare a Ucrainei și pentru a găsi un mod unitar de a răspunde provocărilor generate de criza prețurilor din domeniul energiei, amplificate de invazia rusă în Ucraina, notează The Guardian

De asemenea, se așteaptă ca liderii să susțină plafonarea prețului gazului natural lichefiat și achiziția comună de gaze, după ce au convenit anterior să reducă consumul și să introducă taxe pe profiturile extraordinare din industria energetică.

Cu toate acestea, liderii rămân împărțiți în ceea ce privește dacă și cum să limiteze prețurile gazelor pentru a opri inflația ridicată și a preveni recesiunea, după ce Federația Rusă a redus fluxurile de gaze.

În timp ce 15 țări, inclusiv România, susțin o anumită formă de plafon, ele se confruntă cu o opoziție puternică din partea Germaniei și Țărilor de Jos – respectiv cea mai mare economie și cel mai mare cumpărător de gaze din Europa și un important centru european de comercializare a gazelor.

Germania încearcă să facă față crizei energetice adoptând măsuri la nivel național, printre care se numără un pachet de ajutor, în valoare de 200 de miliarde de euro, ce vizează firme și consumatori individuali.

Restul statelor membre susțin că anunțul Berlinului ar pune sub semnul întrebării corectitudinea competiției de pe piața europeană, în contextul în care țările europene nu-și permit pachete de ajutor precum cel anunțat de Germania.

„Un acord este extrem de puțin probabil… Opiniile par să fie cu adevărat împărțite”, a declarat un diplomat UE de rang înalt pentru Reuters.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat anterior, în plenul Parlamentului European, că va milita pentru impunerea unui plafon asupra prețului gazului natural, pentru a asigura o competiție corectă pe piețele europene, notează Reuters.

Șefa Comisiei Europene susține că UE trebuie să se asigure că statele membre nu vor concura între ele pentru a cumpăra gaz de pe piețele europene, lucru ce ar contribui la creșterea prețurilor la energie.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW