Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Reprezentanții Guvernului dau asigurări că pensiile vor crește începând cu ianuarie 2023

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 15 octombrie 2022 Etichete: , , , , ,

Doi dintre reprezentanții Guvernului, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, și vicepremierul Kelemen Hunor, au dat asigurări sâmbătă, 15 octombrie, că pensiile vor crește începând cu 1 ianuarie 2023, fără să ofere detalii suplimentare. Ministrul a menționat că mărirea va fi peste limita prevăzută de lege.

Creşterea pensiilor a fost anunțată și rămâne ultima, să zic așa, discuție de făcut în coaliție, când suntem cu tot bugetul. Nu trebuie să uităm că avem un cuantum suplimentar și la apărare. Nu trebuie să uităm că avem o serie de elemente de care trebuie ținut cont, în sensul în care creșterea economică, evident, se reduce pe anul viitor. Dar creșterea de pensii va fi și va fi mai mare decât prevede legea. Asta pot să spun. N-o să spun procentul”, a declarat ministrul de Finanțe, la Antena 3.

Vicepremierul Kelemen Hunor a subliniat la rândul lui „că se vor găsi bani pentru pensionari”, dar a precizat că liderii coaliției nu s-au pus de acord asupra procentului.

În acest moment nu am luat o hotărâre dacă va fi 10, 15,1. A trecut concursul, cred, şi toţi au înţeles că inflaţia trebuie acoperită şi trebuie să găsim resursele necesare. (…) Trebuie să găsim această soluţie şi trebuie să încercăm în această perioadă grea pentru toată lumea, pentru toată Europa(…)Eu cred că trebuie să fie la procentul inflaţiei, în jur – sub – peste, în funcţie de efortul bugetar. Nu îmi cereţi să spun exact care va fi procentul, fiindcă încă nu am ajuns la faza acea de a discuta exact suma”, a declarat Kelemen Hunor, citat de News.ro.

Liderul UDMR a precizat că o decizie în acest sens va fi luată pe parcursul lunii octombrie.

Premierul Nicolae Ciucă, prezent în urmă cu 2 zile la fabrica Dacia de la Mioveni, a spus atunci că procentul optim de mărire a pensiilor ar fi de 11%.

Orice procent peste 11% impactează deficitul”, a explicat Nicolae Ciucă.

Legea arată că, începând cu anul 2023, punctul de pensie va fi majorat cu rata medie anuală a inflației, în prezent la aproximativ 15%, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Sursă foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW