Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


România virează Republicii Moldova prima tranșă din grantul de 100 milioane de euro

By Ana Teșcan , in Republica Moldova Stirile zilei , at 13 octombrie 2022 Etichete: , , ,

România va transfera Republicii Moldova aproximativ 25,5 milioane de euro, reprezentând o prima tranșă din pachetul de ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro oferit de România țării vecine.

„Având în vedere rolul constant al României în sprijinirea dezvoltării Republicii Moldova și de factor de stabilitate și dezvoltare regională, conform notelor-concept aprobate, vor fi transferați aproximativ 25,5 milioane de euro pentru demararea implementării proiectelor în domenii strategice, precum educație și îmbunătățirea serviciilor de utilitate publică, parte din ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro prevăzut în acordul bilateral de asistență tehnică și financiară”, a transmis Guvernul României.

Ce proiecte de investiții vor fi finanțate

Astfel, se urmărește creșterea accesului la servicii îmbunătățite de apă și canalizare a peste 95.000 de persoane din Republica Moldova.

Totodată, cu cei 25,5 milioane de euro vor fi dotate 135 de instituții de învățământ gimnazial, cu echipamente de laborator pentru cabinetele de fizică, chimie și biologie. În plus, vor fi achiziționate 125 de microbuze și 14 autobuze școlare, special amenajate pentru transportul copiilor cu dizabilități.

Context

În data de 11 februarie 2022, a fost semnat de către prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, și prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriluță, Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW