Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, ar urma să vină în România

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 6 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

Premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, ar avea programată o vizită în România pe parcursul săptămânii viitoare, notează publicația Euractiv. Informația a fost confirmată de surse guvernamentale pentru Main News. 

Scopul vizitei ar fi, potrivit surselor citate de Euractiv, semnarea unor contracte.

În schimb, vizita lui Mark Rutte în România vine în contextul în care, în ultimele luni, Franța și Germania au anunțat, prin vocea liderilor Emmanuel Macron și Olaf Scholz, că susțin aderarea României la Spațiul Schengen.

Astfel, potrivit informațiilor din spațiul public, Țările de Jos ar fi singurul stat care s-ar mai opune intrării României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație europeană.

Totodată, au existat presiuni din partea instituțiilor europene, în special Parlamentul European și Comisia Europeană, pentru a primi Bulgaria, România și Croația în Spațiul Schengen până la finalul anului 2022. Detalii aici.

CITEȘTE ȘI: Președintele, despre posibilitatea ca România să intre în Schengen: Sunt șanse, dar nu există încă garanții

O decizie în acest sens trebuie luată unanim de toate statele membre în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), care mai are două reuniuni în anul 2022 – în 13 octombrie și în 8 decembrie.

În ultima vizită a lui Mark Rutte în România, în anul 2019, premierul Țărilor de Jos a spus că țara pe care o reprezintă va vota pentru aderarea statului nostru la Schengen atunci când vom „respecta toate regulile statului de drept și ale democrației”.

Pe 4 mai, Klaus Iohannis și Rutte au avut o convorbire telefonică, în cadrul căreia șeful statului i-a mulțumit premierului olandez pentru dislocarea a 200 de soldați pe teritoriul României, în grupul de luptă al NATO.

Cei doi oficiali au mai avut și un schimb de opinii cu privire la sporirea sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova și la continuarea sancțiunilor impuse asupra Rusiei.

Sursă foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW