Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Premierul, despre creșterea impozitelor locale: E o decizie care a fost luată în coaliţie

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 5 octombrie 2022 Etichete: , , ,

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri seară, 5 octombrie, că la nivelul coaliției de guvernare a fost luată decizia de a crește impozitele și taxele locale cu 50% începând cu anul 2023.

Ordonanța 16/2022, care prevede modificarea grilei de stabilire a impozitului de proprietate începând cu anul 2023, se află în dezbatere parlamentară.

Premierul susține că, în urma unor discuții cu reprezentanții autorităților locale, s-a ajuns la concluzia că „ridicarea nivelului de impozit în funcție de valoarea cuprinsă în grilele notariale era imposibil de realizat până la finele anului”.

De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea (n.r. taxele și impozitele locale) să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum. E o decizie care a fost luată în coaliţie”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de News.ro.

Anterior, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a transmis că susține creșterea impozitelor pe proprietate. Detalii aici.

„Când ne întrebăm de ce statul român, din bugetul de stat, din taxele tuturor, trebuie să suplinească lipsa de venituri la nivelul autorităților locale cred ca răspunsul se găsește și în zona aceasta a colectării veniturilor locale(…)Trebuie să ținem cont că este o chestiune de inechitate ca impozitele să fie la fel în unități administrativ-teritoriale diferite și ca nivel de trai și ca nivel de dezvoltare economica”, a transmis ministrul Finanțelor, la finalul ședinței de Guvern de miercuri.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW