Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Barajele din țară vor fi verificate de autorități, după incidentul de la Roșia Montană

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 3 octombrie 2022 Etichete: , , , , ,

Mai multe baraje din România vor fi verificate de autorități, după ce peste 200 de persoane au fost nevoite să se evacueze la finalul săptămânii trecute din zona Barajului Lacului Tăul Mare, potrivit unei decizii adoptată luni, 3 octombrie, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

CNSU a fost convocat luni, 3 octombrie, pe fondul avariei depistate la finalul săptămânii trecute la Barajul Lacului Tăul Mare, din Alba. 268 de persoane trebuiau evacuate, dar mulți dintre locuitorii din zonă au refuzat, în ciuda avertismentelor autorităților. Detalii aici.

Ministerul Mediului, prin Apele Române, și Ministerul Dezvoltării, prin Inspectoratul de Stat în Construcții, au termen până pe 20 noiembrie să verifice „barajele încadrate în categoriile B și C, indiferent de deținător”, potrivit Hotărârii CNSU.

Controalele (…) urmăresc, dar fără a se limita la acestea, performanța privind calitatea în construcții, evaluarea stării de siguranță în exploatare, comportarea obiectivelor, starea de uzură, existența și funcționalitatea aparaturii de monitorizare, control și avertizare, precum și riscurile la care sunt expuse”, se arată în Hotărârea CNSU.

Totodată, în termen de 10 zile, autoritățile trebuie să pună la dispoziția Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) lista barajelor care se încadrează în categoriile C și D.

Potrivit legislației, barajele din România se încadrează în 4 categorii: A) importanță excepțională; B) importanță deosebită; C) importanță normală și D) importanță redusă.

Administrația Națională „Apele Române” arăta, în anul 2019, că România are 181 de baraje din categoriile A și B și 2.223 de baraje în categoriile C și D, potrivit Agerpres.

Sursă foto: ISU

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW