Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Avizul Comisiei de la Veneția pentru proiectele Legilor Justiției va fi emis în luna decembrie

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 3 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

Comisia de la Veneția a anunțat luni, 3 octombrie, că avizul referitor la proiectele Legilor Justiției va fi emis în luna decembrie.

În urmă cu o săptămână, Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, a transmis, în cadrul unei întâlniri cu parlamentari USR, că Legile Justiției nu trebuie adoptate fără avizul Comisiei de la Veneția. Detalii aici.

Mesajul a fost reluat luni de fostul ministru al Justiției, Stelian Ion.

Le solicit liderilor coaliției să suspende dezbaterea în Parlament a legilor lui Predoiu până în decembrie, când va fi publicat avizul Comisiei de la Veneția”, a transmis deputatul USR, Stelian Ion.

În prezent, două dintre proiectele care fac parte din pachetul de Legi ale Justiției – organizarea judiciară și organizarea Consiliului Superior al Magistraturii – au fost adoptate de Camera Deputaților, în calitate de primă cameră sesizată.

Proiectul privind statutul judecătorilor și procurilor a primit aviz favorabil în Comisia parlamentară specială și urmează să fie discutat în plenul Camerei Deputaților în ședința de marți, 4 octombrie.

CITEȘTE ȘI: Amendament controversat la „Legile justiției”, adoptat de Comisia specială / Șeful DNA: Dacă aveți deja un nume, numiți-l prin lege

Ulterior, Comisia specială parlamentară va relua dezbaterile celor trei proiecte inițiate de Ministerul Justiției, în procedură de urgență, urmând să fie dezbătute și votate, în calitate de for decizional, și de plenul Senatului.

Atunci când am redactat aceste proiecte, ca şi pe parcursul dezbaterii publice şi al dezbaterii parlamentare, noi am ţinut cont de aceste avize. Chiar în sală, eu am invocat de două sau de trei ori avizele comisiei pentru a propune, pentru a susţine anumite soluţii legislative. (…) Am ţinut cont în elaborarea proiectelor de avizul Comisiei de la Veneţia”, a spus ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pe 15 septembrie. Detalii aici.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW