Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Der Spiegel: Uniunea Europeană va antrena 15.000 de soldați ucraineni

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 3 octombrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Oficialii Uniunii Europene ar fi ajuns la un consens și propun ca 15.000 de soldați ucraineni să fie antrenați în statele membre „cât de curând posibil”, susține publicația germană Der Spiegel, citând surse diplomatice.

Dintre cei 15.000 de soldați care ar urma să fie antrenați de statele membre UE, 3.000 dintre aceștia vor beneficia de antrenament special, precum cursuri de luptă pentru comandanți sau cursuri pentru ingineri.

„Misiunea de asistență militară a Uniunii Europene” (prescurtată EUMAM) ar urma să devină operațională la jumătatea lunii octombrie, potrivit diplomaților citați de cotidianul german.

Au existat, însă, opinii diferite în legătură cu modul în care se va desfășura antrenamentul soldaților ucraineni.

Polonia a propus înființarea unui centru de antrenament la granița cu Ucraina, unde ar fi putut fi pregătite grupuri de luptă sau batalioane întregi.

Germania nu a fost de acord cu propunerea țării vecine, menționând că înființarea unui centru de antrenament ar dura, iar forțele occidentale ar trebui să protejeze centrul respectiv de spionii ruși.

Astfel, s-ar fi ajuns la un compromis, iar Polonia ar urma să înființeze un sediu central, numit „Sediul Forțelor”, iar cursurile să fie susținute la nivelul fiecărui stat membru.

Detaliile misiunii EUMAM vor fi negociate la Bruxelles, în următoarea săptămână, iar o decizie finală ar urma să fie anunțată la următorul Consiliu UE pentru afaceri externe, pe 17 octombrie.

Până în prezent, statele membre, precum Țările de Jos sau Germania, au antrenat soldați ucraineni, doar prin intermediul unor parteneriate bilaterale.

CITEȘTE ȘI: Josep Borrell se așteaptă ca programul UE de antrenament pentru trupele ucrainene să primească undă verde

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW