Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


A fost administrată prima doză de vaccin împotriva variolei maimuței

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 3 octombrie 2022 Etichete: , , ,

Ministerul Sănătății a transmis luni, 3 octombrie, că a fost administrată prima doză de vaccin împotriva variolei maimuței, la o persoană care a intrat în contact cu un pacient diagnosticat cu boala menționată.

Până în prezent, 40 de persoane de pe teritoriul României au fost diagnosticate cu variola maimuței. România a primit în luna septembrie 5.060 de doze de vaccin, în baza unui contract de donație încheiat cu Comisia Europeană.

Contacții direcți ai cazurilor de infectare ar trebui să se vaccineze cât mai curând după momentul expunerii la virus (între 4 și 14 zile), potrivit recomandărilor Ministerului Sănătății.

Dacă prima doză nu se administrează în intervalul cuprins între 4 și 14 zile, e posibil ca vaccinul să nu prevină boala, dar severitatea simptomelor e mult redusă”, transmite sursa citată.

Pentru a finaliza schema de vaccinare, e necesară vaccinarea cu a doua doză la un interval de 28 de zile.

Totodată, România a cerut, prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, medicamente pentru tratarea a aproximativ 150 de pacienți infectați cu variola maimuței.

Medicamentul vizat este Tecovirimat, ce se folosește și pentru tratarea cazurilor de variolă și este eliberat numai pe baza prescripției medicale.

Ministerul Sănătății susține că, la nivelul Uniunii Europene, sunt disponibile 10.008 de tratamente cu antiviralul menționat.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW