Uniunea Europeană, acord pentru taxarea profiturilor giganților din energie / Detalii de la Virgil Popescu UPDATE
UPDATE Ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, prezent la reuniunea de la Bruxelles, a transmis detalii despre măsurile adoptate de UE, cât și despre implementarea acestora în țara noastră.
Astfel, ministrul de resort a transmis că România a obținut garantarea faptului că măsurile deja adoptate la nivel național privind protejarea consumatorilor și captarea veniturilor realizate de toți participanții din piață (producători de energie din toate sursele de energie, traderi și furnizori), pot fi menținute.
Totodată, Popescu a precizat că țara noastră trebuie să facă demersuri de reducere a energiei cu 10% cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf. Ministrul Energiei a mai spus că România a obținut flexibilitate privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel național.
„România a susținut în ambele situații ca reducerea să fie voluntară, dar din păcate, în cazul orelor de vârf, doar Bulgaria, Elveția, Croația și Ungaria au fost alături de noi”, a adăugat Virgil Popescu.
Ministrul de resort a mai transmis că suprataxarea companiilor din energie va avea loc la producătorii de energie electrică și alți actori din piața de energie electrică care practică un preț de peste nivelul maxim de 180 euro/MWh în perioada 1 decembrie 2022 – 30 iunie 2023.
Știrea inițială
Miniștrii Energiei din țările Uniunii Europene (UE) au convenit vineri, 30 septembrie, să impună taxe de urgență asupra profiturilor excepționale ale companiilor energetice și au început discuțiile cu privire la următoarea lor mișcare de a aborda criza energetică a Europei, posibil un plafon la prețul gazelor la nivel de bloc, notează Reuters.
Pachetul aprobat include o taxă pe profiturile excedentare ale companiilor de combustibili fosili realizate în acest an sau anul viitor, o altă taxă pe veniturile excedentare pe care producătorii de energie cu costuri reduse le fac din creșterea costurilor cu electricitatea și o reducere obligatorie cu 5% a consumului de energie electrică în perioadele de vârf. Detalii aici.
Acum, multe țări își doresc plafonarea prețului gazelor, deși altele, cum ar fi Germania, se opun.
„Toate aceste măsuri temporare sunt foarte bune, dar pentru a găsi soluția corectă pentru a-i pe ajuta cetățenii noștri în această criză energetică, trebuie să limităm prețul gazului”, a declarat ministrul croat al economiei, Davor Filipovic, la sosirea sa la întâlnirea de vineri.
Comentarii