Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Proiectul care reglementează organizarea judiciară, adoptat de Comisia parlamentară specială

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 26 septembrie 2022 Etichete: , ,

Comisia parlamentară specială pentru analiza legilor justiției a adoptat luni, 26 septembrie, proiectul ce reglementează organizarea judiciară, parte a pachetului de legi propus de Ministerul Justiției, relatează Agerpres.

Au fost adoptate 12 voturi „pentru” și șase „împotrivă”. Proiectul se află pe ordinea de zi a ședinței plenului Camerei Deputaților de marți, 27 septembrie.

Printre amendamentele adoptate în timpul dezbaterilor care s-au finalizat săptămâna trecută, se regăsește unul propus de Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care hotărârile judecătorești vor putea fi semnate cu semnătură electronică calificată.

Prin implementarea semnăturii electronice autorizate în cazul hotărârii judecătoreşti se vor restrânge situaţiile la care judecătorii care au participat la judecarea cauzei sunt împiedicaţi să semneze hotărârile judecătoreşti, ceea ce ar atrage semnarea acestora de către preşedintele instanţei care nu a fost membru în complet”, a fost motivarea amendamentului.

Președintele Comisiei, liberalul Gabriel Andronache, a subliniat că, în forma adoptată, proiectul „întărește rolul structurilor de conducere ale organelor din cadrul puterii judecătorești”, lucru ce ar fi fost „evidențiat pozitiv” de toate autoritățile din domeniu.

Sunt elemente de nuanţă, dar care sunt importante pentru buna funcţionare a Justiţiei în perioada următoare. În tot ceea ce am supus votului şi a fost discutat cadrul comisiei, am respectat şi avizul CSM. Totodată, au fost respectate şi sunt aplicate recomandările Comisiei de la Veneţia, recomandări date prin avizul anterior solicitat de fostul ministru al Justiţiei”, a explicat Gabriel Andronache.

Dacă va fi adoptat de Camera Deputaților, proiectul privind organizarea judiciară, alături de cel privind statutul Consiliului Superior al Magistraturii, se vor reîntoarce în Comisie, urmând să fie analizate și de Senat.

În acest moment, Comisia specială dezbate proiectul privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW