Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Premierul Ciucă, întrevedere cu președintele Parlamentului Estoniei

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 26 septembrie 2022 Etichete: ,

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au avut luni, 26 septembrie, o întrevedere cu președintele Parlamentului Estoniei, Jüri Ratas. Aceștia se află în Tokyo, la funeraliile de stat organizate în memoria fostul prim-ministru nipon Shinzo Abe.

Ciucă a apreciat relațiile bilaterale foarte bune, bazate pe valori și interese comune, aflate în continuă extindere și diversificare, conform unui comunicat al Guvernului.

„Angajamentul președintelui Ratas, atât ca prim-ministru al Estoniei, cât și ca președinte al Riigikogu, are o contribuție deosebită la dezvoltarea relațiilor bilaterale. Coordonarea intereselor României și Estoniei în cadrul Uniunii Europene și NATO este armonios completată de cooperarea într-o serie de formate regionale precum Inițiativa Celor Trei Mări și B9”, a afirmat șeful Guvernului.

Discuțiile s-au axat asupra situației de securitate din regiune.

„(…) Premierul a menționat sprijinul politic, economic și umanitar acordat de România Ucrainei și Republicii Moldova, precum și contribuția țării noastre la securitatea regională și la consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO, cu precădere pe Flancul Estic.

Creșterea rezistenței sectorului energetic, prin obținerea independentei energetice a fost un punct de interes al convorbirilor. Prim-ministrul a subliniat că România sprijină o abordare comună pentru securitatea aprovizionării în UE și necesitatea unor măsuri pro-active coordonate”, potrivit sursei citate.

Ciucă a mai menționat că România apreciază participarea la Centrul de excelență pentru apărare cibernetică cooperativă NATO din Tallinn și este interesată de experiența Estoniei în sectorul digital.

La rândul său, Jüri Ratas a apreciat relațiile bilaterale în continuă dezvoltare și contribuția României la garantarea securității regionale și intărirea Flancului Estic al NATO.

Foto: Guvernul României

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW