Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


„Bucătarul lui Putin” susține că este cel care a înființat grupul de mercenari Wagner

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 26 septembrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Omul de afaceri cunoscut drept „Bucătarul lui Putin”, Yevgeny Prigozhin, a declarat luni, 26 septembrie, că este cel care a înființat gruparea de mercenari Wagner în anul 2014, relatează Reuters.

Este pentru prima dată când omul de afaceri susține că a înființat grupul Wagner, în condițiile în care, anterior, a dat în judecată jurnaliștii care îl legau de batalionul de mercenari.

Anunțul a fost postat de serviciul de presă al companiei de catering Concord, pe care o conduce Prigozhin, la solicitarea unei televiziuni ruse.

Am curățat personal armele vechi, am ordonat vestele anti-glonț și am găsit specialiști care mă pot ajuta. Din acel moment, 1 mai 2014, grupul de patrioți s-a născut și, ulterior, s-a numit Batalionul Wagner”, a spus Prigozhin.

Prigozhin a mai menționat că este „mândru” că a putut „apăra drepturile lor (n.r. membrilor batalionului Wagner) de a proteja țara”.

Omul de afaceri conduce compania de catering care livrează mâncare la Kremlin și este acuzat că a mai finanțat o fermă de trolli pe internet, implicată în alegerile din SUA din anul 2016.

„Bucătarul lui Putin” se află pe lista celor sancționați de Uniunea Europeană și de SUA.

De-a lungul timpului, Prigozhin a dat în judecată publicațiile care au scris despre legăturile lui cu grupul Wagner, anume Bellingcat, Meduza și Ecoul Moscovei.

Grupul de mercenari Wagner, format din veterani ai forțelor armate ruse, a fost înființat după ce Rusia a anexat Crimeea în anul 2014 și de-a lungul războiului din Estul Ucrainei a ajutat separatiștii pro-ruși. Grupul Wagner a mai luptat, printre altele, în Libia, Siria, Republica Centrală Africană și Mali.

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW