Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Guvernul modifică legea offshore în favoarea investitorilor străini/Săptămâna viitoare, Viorica Dăncilă pleacă în SUA

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 20 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Cu numai câteva zile înainte de vizita premierului Viorica Dăncilă în SUA, Ministerul Energiei lansează, în dezbatere publică, proiectul de act normativ care modifică Legea Offshore. Reamintim că forma actuală a legii offshore a fost aprobată anul trecut la presiunea lui Liviu Dragnea și a lui Darius Vâlcov. Legea ofsshore este modificată la o lună de zile de la vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA.

Încă înainte de adoptare, legea a generat tensiuni între Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea și a fost întoarsă spre reexaminare de președintele Klaus Iohannis. În plus, marii investitori au recționat și ei:  Liviu Dragnea s-a întâlnit  cu secretarul general al Energiei din SUA, Rick Perry. Asta după ce, cu două săptămâni înainte, Liviu Dragnea a avut discuții cu directorul general al OMV și cu președintele pentru dezvoltare al ExxonMobil.

Chiar și așa, după intrarea legii în vigoare, americanii de la ExxonMobil au anunțat că ar intenționa să renunțe la licența petrolieră din Marea Neagră. Prin noul proiect de lege, Executivul intenționează să relaxeze impozitarea pentru investitori.

Și vizita președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă a avut printre subiectele de discuții modificarea Ordonanței 114 și a Legii Offshore.

Care sunt principalele modificări ale Legii offshore

– Eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru preturile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (intre 45,71 lei/MWh si 100 lei/MWh). În cazul veniturilor suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 100 lei/MWh, grila de impozitare de menține. Obţinerea unei nivel normal al rentabilității așteptate pentru investitor la un preț de 100 Lei/MWh fundamentează introducerea impozitului pe venitul suplimentar începând cu acest prag, în timp ce preţuri inferioare acestui nivel nu generează profituri suplimentare.
– Eliminarea utilizării prețului de referință în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare pentru a pune în acord Legea offshore cu principiile fiscalității din Romania prevăzute de Codul Fiscal și cu practica internațională referitoare la determinarea impozitelor upstream pe baza prețurilor realizate. În plus, este necesară menționarea principiilor pentru determinarea prețului de referință în legislația primară pentru a asigura stabilitatea și predictibilitatea mediului legislativ.
– Mărirea nivelului maxim pentru deducerea investițiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar offshore de la 30% la 60%, pentru a menține competitivitatea sectorului offshore din Romania și a atrage investiții, având în vedere costurile și riscurile ridicate, respectiv termenul lung de realizare al investițiilor offshore din Marea Neagra.
– Eliminarea limitării deducerii investițiilor pentru calculul impozitului pe profit ținând cont de faptul că acest impozit are un caracter general și toate sectoarele de activitate trebuie tratate uniform, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal. Astfel, se elimină discriminarea la care sunt supuși operatorii din sectorul offshore comparativ cu restul agenților economici, aceștia datorând impozit pe profit la o bază impozabilă artificial mărită din care nu se scad cheltuielile cu amortizarea tuturor investițiilor efectuate de operatorii offshore.
– Eliminarea obligațiilor de tranzactionare pe pietele centralizate din Romania pe termen mediu și lung pentru a avea asigurată piața de desfacere pentru gazele naturale din perimetrele offshore si, in consecință, veniturile necesare pentru recuperarea investițiilor majore pe care o presupun astfel de proiecte ăn conformitate cu practica internațională în domeniul resurselor naturale.

Foto: wikipedia

 

 

 

 

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/guvernul-modifica-legea-offshore-in-favoarea-investitorilor-straini-saptamana-viitoare-viorica-dancila-pleaca-in-sua/ […]

  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/guvernul-modifica-legea-offshore-in-favoarea-investitorilor-straini-saptamana-viitoare-viorica-dancila-pleaca-in-sua/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Info here on that Topic: mainnews.ro/guvernul-modifica-legea-offshore-in-favoarea-investitorilor-straini-saptamana-viitoare-viorica-dancila-pleaca-in-sua/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW