Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Mesajul transmis de Președinte comunității de români din SUA: Guvernul nu stă degeaba. România merge bine și economia crește

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 23 septembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis românilor de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii că țara noastră „merge bine”, iar economia „crește”, în ciuda crizelor multiple cu care se confruntă România, în contextul invaziei ruse în Ucraina.

Președintele și Prima Doamnă, Carmen Iohannis, s-au întâlnit, vineri dimineață, la ora 5:00 a României, cu membrii comunității de români din SUA, la San Francisco.

Sunt foarte bucuros că avem ocazia să ne vedem în această seară, aici. De aceea am venit împreună cu Carmen aici, la San Francisco, să ne întâlnim. Este singurul motiv al deplasării mele pe Coasta de Vest și vă mulțumesc că ați venit în număr mare și faptul că ați venit îmi demonstrează că în continuare țineți la patria noastră, România. Vă mulțumesc”, le-a transmis președintele românilor prezenți la întâlnire.

Klaus Iohannis a punctat că România este într-o situație „pe de-o parte extrem de complicată”, din cauza războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

Pe de altă parte, cred că este bine să se știe că românii și Guvernul României nu stau degeaba – se implică, muncesc și, în mod pentru mulți surprinzător, pentru mine natural, România merge bine și economia românească crește. Este o veste foarte, foarte pozitivă”, a adăugat Iohannis.

Șeful statului a menționat că cetățenii și Guvernul „se descurcă”, deși „este criză peste criză, peste criză”. Iohannis a amintit că România a primit aproape 2,5 milioane de refugiați ucraineni și a facilitat exportul grânelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră și Dunăre.

Criza energetică este, din păcate, o realitate și pentru România. Criza energetică nu înseamnă doar că energia a devenit mai scumpă – a devenit și mai greu de obținut. Este, pe de altă parte, îmbucurător că împreună cu Guvernul am reușit să menținem prețurile la un nivel rezonabil și, în același timp, putem să garantăm românilor din țară că la iarnă nu vor trebui să stea nici în frig, nici în întuneric, cu toate că situația este complicată”, a precizat Președintele României.

În schimb, liderul de la Cotroceni a subliniat că „doar ingeniozitatea și inventivitatea și hărnicia românilor” au dus la o creștere economică, iar prin intermediul parteneriatelor cu NATO și SUA reprezintă „cele mai puternice garanții de securitate de care a beneficiat România”.

Sunt foarte multe firme din Statele Unite care activează în România – sunt încă, din păcate, foarte puține firme românești care activează în Statele Unite, dar poate aici mai e loc de dezvoltare. Și ca să înțelegeți cât de mult am avansat în acest parteneriat în zona economică vă dau un singur exemplu, care după părerea mea este grăitor în acest sens, este zona civilă de folosire a energiei nucleare”, a mai transmis șeful statului.

Klaus Iohannis a mai menționat construcția reactoarelor modulare mici (SMR), a căror construcție a fost catalogată drept „o mare realizare”.

Este o tehnologie de vârf și arată de fapt încrederea mare pe care instituțiile din Statele Unite o au în România. Este o realizare notabilă a acestui parteneriat despre care încă se vorbește prea puțin.

Și în încheiere, cea mai bună parte a acestui Parteneriat Strategic sunt oamenii, fără oameni nimic nu este. Comunitatea românească din Statele Unite ale Americii este o punte extraordinar de importantă între România și Statele Unite ale Americii. Sunteți dumneavoastră și vă mulțumesc”, a spus președintele.

Sursă foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW