„Teamă și intimidare” în Federația Rusă. Al treilea raport OSCE de la debutul invaziei în Ucraina
Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) susține că în Federația Rusă există „un climat de teamă și intimidare”, amplificat odată cu invazia rusă în Ucraina, într-un raport publicat joi, 22 septembrie, citat de Agerpres.
„Represiunea s-a accentuat progresiv din 2012 şi a atins punctul său culminant cu legile adoptate după începerea războiului”, se arată în documentul de 120 de pagini.
Organizațiile nonguvernamentale, militanții, apărătorii drepturilor omului, avocații și jurnaliștii sunt forați să „își reducă sau să își abandoneze activitățile, ba chiar să părăsească țara”, în condițiile în care „persecuția se face pe față”, iar propaganda funcționează din plin, arată OSCE.
Observatorii europeni mai notează că, sub controlul lui Vladimir Putin, autoritățile au ca scop „crearea unei societăți monolitice”, unde opozanții dispar de pe scena politică.
„Este foarte important să ne amintim că această invazie pe scară largă în Ucraina se desfăşoară într-un context de represiune în masă în Rusia(…)Chiar şi acele victime ale spălării creierelor încep să-şi pună întrebări când văd că un război despre care se credea că va dura trei zile durează de peste şapte luni”, a explicat soția unui deținut politic din Federația Rusă, Evghenia Kara-Murza, prezentă la Viena, unde se află sediul OSCE.
În schimb, Evghenia Kara-Murza a precizat că observă „o conștientizare a situației” reale și că sancțiunile Occidentului încep să preseze economia Rusiei.
Menționăm că, de exemplu, persoanele care folosesc cuvântul „război” pentru a descrie invazia rusă pot fi condamnate la 15 ani de închisoare.
Cetățenii ruși au ieșit miercuri în stradă, în marile orașe din Rusia, după anunțul făcut de președintele rus, Vladimir Putin, referitor la mobilizarea parțială a 300.000 de rezerviști ce urmează să fie trimiși să lupte în Ucraina. Detalii aici.
Anterior, Parchetul din Moscova avertiza că ieșirea în stradă sau difuzarea materialelor „nepermise” pot fi pedepsite cu până la 15 ani de închisoare. Peste 1.300 dintre protestatari au fost reținuți de autorități, potrivit datelor de joi.
Raportul menționat este al treilea document OSCE întocmit de la debutul invaziei ruse în Ucraina și a fost realizat de un profesor de la Universitatea din Koln, Angelika Nussberger.
Primele două arătau că există „încălcări evidente ale drepturilor omului”, realizate de trupele ruse din Ucraina, ce pot constitui crime de război sau crime împotriva umanității.
Sursă foto: The Telegraph / Twitter
Comentarii