Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Pandemia de COVID s-a încheiat în SUA, anunță Joe Biden

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 19 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a declarat că pandemia de COVID-19 s-a „încheiat” în SUA. Totuși, numărul americanilor care mor din cauza bolii continuă să crească, notează BBC.

Biden a declarat că, deși „încă avem o problemă”, situația se îmbunătățește rapid. Statisticile arată că peste 400 de americani mor, în medie, în fiecare zi din cauza virusului.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat săptămâna trecută că sfârșitul pandemiei „este aproape”. Într-un interviu acordat emisiunii 60 Minutes de pe CBS, Biden a declarat că SUA încă mai au „mult de lucru” pentru a controla pe deplin pandemia.

„Dacă observați, nimeni nu poartă măști”, a spus el. „Toată lumea pare să fie într-o formă destul de bună”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

În august, oficialii americani au prelungit până în data de 13 octombrie starea de urgență privind COVID-19, care este în vigoare din ianuarie 2020. Până în prezent, peste un milion de americani au murit din cauza COVID-19.

O medie de 400 de decese zilnic

Potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins, media de șapte zile a deceselor se ridică în prezent la peste 400, cu peste 3.000 de morți în ultima săptămână.

În ianuarie 2021, prin comparație, au fost înregistrate peste 23.000 de decese asociate virusului, pe parcursul unei singure săptămâni. Aproximativ 65% din populația totală a SUA este considerată complet vaccinată.

Oficialii din domeniul sănătății publice au exprimat un optimism prudent în ultimele săptămâni, considerând că lumea se îndreaptă spre o redresare a pandemiei, dar continuă să îndemne oamenii să rămână precauți.

Statele Unite au autorizat recent noi vaccinuri care corespund variantei Omicron -dominantă în SUA-, iar oficialii federali din domeniul sănătății le cer americanilor să continue să se vaccineze.

Săptămâna trecută, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că lumea „nu a fost niciodată într-o poziție mai bună pentru a pune capăt pandemiei”. „Nu am ajuns încă acolo, dar sfârșitul se apropie”, a punctat el.

De asemenea, COVID-19 continuă să aibă un impact semnificativ asupra economiei americane, Biroul Național de Cercetare Economică raportând săptămâna trecută că boala a redus forța de muncă din SUA cu aproximativ 500.000 de persoane.

Biden a declarat că, în opinia sa, pandemia a avut un impact „profund” asupra psihicului americanilor.

„A schimbat totul… atitudinea oamenilor față de ei înșiși, față de familiile lor, față de starea națiunii, față de starea comunităților lor. A fost o perioadă foarte dificilă. Foarte dificilă”, a evidențiat președintele american.

Peste 6,5 milioane de persoane au murit de la începutul pandemiei în întreaga lume. Statele Unite au înregistrat cel mai mare număr de decese, urmate de India și Brazilia.

CITEȘTE ȘI COVID-19: Peste 12.000 cazuri noi, în ultima săptămână

Foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW