Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Bloomberg: Riscul unei recesiuni în zona euro pare de neevitat

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 19 septembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Riscul de recesiune în zona euro a atins cel mai înalt nivel din iulie 2020, pe măsură ce crește îngrijorarea că o criză a energiei în timpul iernii va provoca o scădere a activității economice, relatează Bloomberg.

Economiștii chestionați estimează probabilitatea apariției a două trimestre consecutive de contracție la 80% în următoarele 12 luni, față de 60% într-un sondaj anterior.

Germania, cea mai mare economie a blocului și printre cele mai expuse la reduceri ale aprovizionării cu gaze naturale, este probabil să înregistreze o recesiune încă din acest trimestru.

Gospodăriile și companiile din Europa se pregătesc pentru posibilitatea raționalizării energiei după ce Federația Rusă a redus transporturile de gaze către regiune și se confruntă deja cu rate record de inflație și alte blocaje în aprovizionare. Sondajele de afaceri semnalează că activitatea se contractă din iulie, cu puține semne de îmbunătățire pe termen scurt.

Se așteaptă acum că inflația va atinge un vârf de 9,6% în ultimele trei luni ale anului, de aproape cinci ori obiectivul Băncii Centrale Europene (BCE). Respondenții nu estimează apropierea de ținta de 2% până în 2024.

CITEȘTE ȘI: Statele europene trebuie să reducă consumul de energie cu 5% în orele de vârf

Foto: Inquam Photos/Alberto Grosescu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW