Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Propunerile USR pentru reîmpădurirea României

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 16 septembrie 2022 Etichete: , ,

USR a transmis vineri, 16 septembrie, șapte propuneri pentru o Strategie Forestieră Națională și un nou Cod Silvic moderne. Potrivit sursei citate, propunerile ar urma să debirocratizeze sistemul de management al pădurilor, să creeze un sistem real de control al lemnului și să combată eficient furtul din păduri.

„România va putea avea peste 56.000 de hectare de noi păduri până în 2026 prin Planul Național de Redresare și Reziliență. 730 milioane euro sunt prevăzuți în PNRR pentru investiții în reîmpăduriri și plantări de păduri noi – inclusiv păduri urbane sau perdele forestiere.

Aceste investiții trebuiesc însoțite de o serie de reforme absolut necesare, iar cele mai importante sunt adoptarea Strategiei Forestiere Naționale 2020-2030, cu termen de finalizare sfârșitul lunii septembrie, urmată, la mijlocul anului viitor, de adoptarea noului Cod Silvic”, susține formațiunea într-un comunicat de presă.

Principalele propuneri

● Renunțarea la noțiunea de fond forestier national și înlocuirea acesteia cu definiția internațională a pădurii, bazată pe caracterul obiectiv al existenței vegetației forestiere.
● Introducerea unor noi categorii de folosință a terenului care nu se supun regimului silvic (folosință agro-silvica) care să acopere situația prezentă a vegetației forestiere din afara fondului forestier național
● Acces liber în pădure în toate categoriile de folosință, Acesta trebuie asociat cu luarea de măsuri pentru asigurarea funcției sociale a pădurii, care în prezent este neglijată;
● Stimularea proprietarilor de teren să împădurească. O problemă care poate fi ușor anticipată și care ar putea pune probleme investițiilor din PNRR în împăduriri, mai ales zona de câmpie, este lipsa terenurilor pentru împădurire și reticența Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Durabile de a înverzi agricultura în scopul extinderii vegetației forestiere pe terenurile agricole.
● Investiții în mijloace moderne de măsurare a volumului masei lemnoase, care pot fi pe bază de imagini sau portaluri de scanare instalate la punct fix și de dezvoltarea unui sistem de monitorizare video la care să aibă acces poliția/jandameria și gestionarul de pădure.
● Legalitatea masei lemnoase trebuie asigurată, așa cum susține WWF, la prima punere pe piață.
● Delimitarea mai clară a funcțiilor pădurii și deci a regimului de gospodărire asociat:
1. de protecție a biodiversității
2. de protecție a solurilor, apelor și combatere a efectelor schimbărilor climatice
3. cu funcții sociale și de asigurare de servicii culturale
4. cu funcție principală de producție.

Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, declară că, prin PNRR, au fost asigurate 700 milioane de euro pentru rîmpăduriri.

„Prin PNRR, am asigurat peste 700 de milioane de euro pentru rîmpăduriri, pentru păduri noi. Avem nevoie urgentă de perdele forestiere mai ales în agricultură, pentru a combate seceta. Aceste perdele ajută enorm culturile, le-am avut dar le-am pierdut și nimeni dintre politicienii care se bat acum din vorbe cu seceta nu a mișcat un deget pentru a le reface sau pentru a le planta. Le refacem prin PNRR.

Dorința noastră este ca atât Noua Strategie cât și noul Cod Silvic să conțină cât mai puține prevederi birocratice care să dea sens funcționarilor de prin birourile instituțiilor de stat. Vrem un Cod Silvic modern, în linie cu cele din Europa. Ne-am propus să contribuim la dezbaterile pe aceste subiecte cu o serie de propuneri care să ne ajute ca până în 2026 să avem peste 50.000 de hectare de pădure în plus, fără să mai fie nevoie ca Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului să se certe cine dă terenul și cine dă cu sapa ca să plantăm copaci”, a afirmat acesta.

Sursa citată conchide că România (29,52%) este încă departe de media UE (43%) în ceea ce privește suprafața împădurită, dar și în ceea ce privește zonele împădurite de la câmpie – 5,28 % împădurire.

CITEȘTE ȘI New York Times: Europa îşi sacrifică pădurile seculare pentru energie. România, dată ca exemplu / Precizările Romsilva

Sursă: Romsilva

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW