Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Joe Biden a convocat o conferință cu liderii UE și NATO / Ce a transmis Klaus Iohannis

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 8 septembrie 2022 Etichete: , , , , , , , ,

UPDATE Conferința telefonică ce a fost convocată de Joe Biden s-a încheiat, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Trebuie să ne menţinem unitatea occidentală şi strategia în faţa eforturilor reînnoite ale Rusiei de a ne dezbina, inclusiv prin lipsa de alimente, şantaj energetic şi dezinformare”, a scris Klaus Iohannis, pe Twitter.

La discuții au mai participat Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Prim-Ministrul Regatului Unit al Marii Britanii, Liz Truss, Președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Liderii au analizat evoluția invaziei ruse în Ucraina și au evaluat strategia de sprijin pentru țara care luptă împotriva armatei lui Vladimir Putin, potrivit sursei citate.

Situația „îngrijorătoare” de la Centrala Nucleară Zaporojie, securitatea energetică, soluțiile care să asigure aprovizionarea cu energie în perspectiva sezonului de iarnă și securitatea alimentară globală au fost alte teme abordate în cadrul conferinței.

În intervenția sa, Președintele Klaus Iohannis a subliniat oportunitatea continuării consultărilor în acest format și importanța crucială a menținerii coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice, precum și cu partenerii care împărtășesc aceeași viziune, în contextul regional cu impact asupra securității euroatlantice și globale”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Președintele a amintit demersurile Guvernului de la București în sprijinul Ucrainei, menționând ajutorul acordat prin exportul a 4 milioane de tone de cereale prin porturile dunărene și Constanța sau sprijinul acordat celor peste 2,2 milioane de cetățeni ucraineni care au intrat în România.

Președintele României a reiterat apelul la acțiuni hotărâte și coordonate pentru eliminarea dependenței energetice de Rusia, având în vedere strategia Moscovei de a folosi energia ca instrument politic de presiune și șantaj.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova, în plan politic și economic, pentru gestionarea refugiaților ucraineni, dar și în planul securității energetice”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Știrea inițială

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a convocat pentru joi, 8 septembrie, o conferință telefonică cu liderii statelor aliate și cu partenerii SUA, la care va participa și președintele Klaus Iohannis. 

Casa Albă a anunțat că Joe Biden va avea un apel telefonic cu „aliații și partenerii” SUA, pentru a se asigura că susținerea față de Ucraina continuă.

Potrivit agendei președintelui, Klaus Iohannis va participa la consultările găzduite de liderul de la Washington, cu lideri ai instituțiilor Uniunii Europene și NATO, începând cu ora 17:30.

Anterior, șeful statutul a avut o convorbire telefonică cu președintele Bulgariei, Rumen Radev. Cei doi lideri au discutat despre relațiile bilaterale dintre cele două state și prioritățile în plan european, precum securitatea energetică și inter-conectivitatea.

CITEȘTE ȘI: Mandatul lui Popescu, la reuniunea miniştrilor Energiei din UE

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW