Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis: România va continua să fie alături de Ucraina și de cetățenii ei curajoși

By Matthew Garvey , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 8 septembrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Președintele Klaus Iohannis a făcut apel joi, 8 septembrie, la integrarea celor aproximativ 90.000 de refugiați ucraineni în societate, menționând că persoanele care au fugit din calea invaziei declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie pot aduce plusvaloare țărilor gazdă. 

Mesajul președintelui a fost transmis de Cătălina Galer, consilier de stat la Departamentului Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, în cadrul unui forum organizat la București pe tema incluziunii refugiaților în comunitatea europeană.

Integrarea refugiaților în societățile țărilor-gazdă este un proces complex, cu provocări diverse, care necesită eforturi coordonate și susținute din partea tuturor actorilor implicați: autorități centrale și locale, societate civilă, organizații internaționale, precum și mediul de afaceri și cetățeni”, se arată în mesajul transmis de Klaus Iohannis.

Președintele consideră că garantarea accesului la bunuri și servicii publice într-un mod nediscriminatoriu și includerea refugiaților în sistemele publice de educație, sănătate, pe piața forței de muncă și asigurarea unei locuințe reprezintă „condiții esențiale” pentru integrarea persoanelor strămutate în societate.

Refugiații pot aduce plusvaloare comunităților gazdă, fiind activi pe piața muncii și oferind experiența lor în diferite domenii. Prin urmare, trebuie să încurajăm sectorul privat să fie deschis către această nouă oportunitate, asigurându-ne, totodată, că persoanele strămutate au acces la toate pârghiile de care au nevoie pentru a combate șomajul sau supracalificarea”, a adăugat șeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat că statele gazdă trebuie să recunoască diplomele și calificările refugiaților ucraineni, să le garanteze accesul la educație pe tot parcursul vieții, dar să lupte cu munca „nedeclarată sau ilegală” pentru a reduce riscul de exploatare.

Totodată, șeful statului a transmis că deciziile legate de refugiați trebuie să fie „transparente și comunicate în mod eficient”, pentru a căpăta „încredere în autoritățile țărilor în care se refugiază pe timpul războiului, simțindu-se în același timp protejați și în siguranță”.

Reiterez faptul că România va continua să fie alături de Ucraina și de cetățenii săi curajoși, oferindu-le sprijin deplin pe perioada șederii lor, precum și oportunitatea de a-și reconstrui viețile în țara noastră.

În timp ce ucrainenii continuă să lupte pentru suveranitatea, libertatea și democrația lor, noi trebuie să ne continuăm eforturile comune și neobosite pentru a le proteja familiile și pe cei dragi lor, care au fost forțați, de mai bine de șase luni, să-și lase în urme casele”, a transmis președintele.

„Europa să rămână unită”

Klaus Iohannis a mai menionat că este „important ca Europa să rămână unită” în următoarea perioadă, pe care a descris-o drept „dificilă și cu provocări atât de complexe”.

Încă din prima zi a acestui război nedrept și ilegal, Europa a oferit un exemplu întregii lumi prin umanitatea și solidaritatea manifestate. Țările europene și-au deschis granițele poporului ucrainean, protejându-l din calea agresiunii ruse și oferindu-i sprijinul atât de necesar(…)

Uniunea Europeană își dorește ca Ucraina să fie independentă, democratică și europeană. Cu toate acestea, în timp ce continuăm să sprijinim Ucraina în drumul său spre restabilirea păcii, trebuie să admitem că nu putem ști când acest război neprovocat se va încheia. Astfel, se impune o schimbare de perspectivă asupra mecanismelor de sprijin pentru refugiați, de la o abordare temporară, la una pe termen mediu și lung”, se mai arată în mesajul lui Klaus Iohannis.

Sursă foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you will find 2605 more Information to that Topic: mainnews.ro/klaus-iohannis-romania-va-continua-sa-fie-alaturi-de-ucraina-si-de-cetatenii-ei-curajosi/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW