Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Impactul bugetar al măsurilor din OUG pe Energie este de un miliard de lei pe lună

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 1 septembrie 2022

Impactul bugetar al ordonanței de urgență pe Energie, adoptată joi, 1 septembrie, de Guvern, va fi de un miliard de lei pe lună, a precizat, după ședința Executivului, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Prin această OUG, este creat Fondul de Tranziţie Energetică, unde o contribuţie va fi achitată de producătorii de energie electrică, de agregatorii de energie electrică şi gaze.

Câciu a subliniat că prin crearea acestui Fond de Tranziţie Energetică este descurajată formarea unor preţuri în creştere, iar contribuţia plătită la fond va asigura plata „cu celeritate” a deconturilor facturilor de către Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

„Un miliard de lei pe lună care va fi practic neutralizat din ceea ce înseamnă contribuţia pe care am impus-o (…) Am stabilit introducerea unei contribuţii, care o să fie achitată de producătorii de energie electrică. O să fie o contribuţie la un fond (Fondul de Tranziţie Energetică – n.red.).

O să faciliteze plata deconturilor de către minister. Lucrurile intră în normalitate: Se descurajează în acest fel, mai ales în zona de traderi, formarea unor preţuri în creştere, mult departe faţă de costul de achiziţie de pe piaţă. Împreună cu acel plafon maxim de decontare, lucurile intră în normalitate şi în România. Se va vedea în săptămâniile următoare”, a declarat acesta.

Prevederea din OUG privind acest Fond nu va fi aplicată în cazul capacităţilor de producţie puse în funcţiune după data intrării în vigoare acestei ordonanţe de urgenţă, şi nici companiilor care furnizează servicii publice de termie care produc energie electrică prin cogenerare.

„Contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică se va calcula, declara şi plăti de către vânzător lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează. Sumele reprezentând contravaloarea contribuţiei la Fondul de Tranziţie Energetică se vor plăti într-un cont distinct de disponibil în lei deschis la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale centrale competente, codificat cu codul de identificare fiscală al plătitorului”, arată actul normativ.

Context

Ministrul Energiei a prezentat în seara zilei de joi, 1 septembrie, principalele modificări aduse schemei de plafonare și compensare a prețurilor la energie. Între acestea se numără scăderea pragului maxim de consum până la care se poate face plafonarea prețului, motivată de Virgil Popescu ca o încercare a Guvernului de a „stimula populația să facă o economie”.

Astfel, pragul maxim de consum până la care se poate face plafonarea prețului la energie a scăzut la 255 kWh, de la 300 kWh.

Plafonul de consum pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar de energie electrică realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 rămâne de de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus și de maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 255 kWh.

În ceea ce privește utilizatorii noncasnici (IMM-uri, firmele din industria alimentară, instituțiile publice), Guvernul va compensa din bugetul de stat doar 85% din consum la prețul de 1 leu/kWh.

Potrivit ministrului de resort, spitalele, fie publice, fie private, precum și școlile sau furnizorii de servicii sociale vor beneficia în continuare de plafonarea prețului la 1 leu/kWh indiferent de cantitatea consumată.

Guvernul îi stimulează, totodată, pe furnizori, să își caute energie mai ieftină, impunând un plafon maxim de decontare de la bugetul de stat al MW de energie la 1.300 lei.

„Dacă furnizorul nu este suficient de competitiv să își caute energie și crede că i se poate deconta orice preț nu va mai beneficia de bani de la bugetul de stat”, a adăugat ministrul Energiei.

De asemenea, perioada de aplicabilitate a OUG până pe 31 august 2023, aceasta fiind inițial prevăzută până la 31 martie 2023.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW