UE pregătește o „reformă structurală a pieței energiei electrice”, anunță Ursula von der Leyen
UE pregătește măsuri de urgență pentru a limita creșterea prețurilor la electricitate, în condițiile în care costul energiei bate recorduri pe întreg continentul, iar companiile de utilități apelează la ajutoarele de urgență ale statului, potrivit Financial Times.
În timp ce oficialii UE depun eforturi pentru a reduce presiunea, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că această creștere a prețurilor la electricitate „scoate la iveală limitele actualei concepții a pieței energiei electrice”.
Într-un discurs ținut luni în Slovenia, von der Leyen a adăugat că Comisia lucrează la „intervenții de urgență”, precum și la reforme structurale ale pieței energiei electrice.
„Avem nevoie de un nou model de piață pentru electricitate care să funcționeze cu adevărat”, a spus ea.
Pe măsură ce inflația crește și amenințarea recesiunii se accentuează, în capitalele UE crește presiunea pentru ca blocul comunitar să reformeze piața energiei prin ruperea legăturii dintre electricitate și prețurile galopante la gaze.
Prețul de referință al energiei electrice în Europa a crescut de 10 ori față de media sa din ultimul deceniu, în paralel cu o creștere de 14 ori a costului gazelor, pe fondul temerilor legate de penuria de energie electrică din această iarnă.
Directorul executiv al Shell a avertizat luni că criza energetică va dura mai mult de o iarnă, iar prețul energiei electrice din Germania pentru anul viitor a depășit pentru scurt timp, pentru prima dată, 1.000 de euro pe MWh.
Creșterea prețurilor a pus presiune asupra companiilor de utilități chiar și în condițiile în care companiile de petrol și gaze se bucură de profituri record. Uniper, una dintre cele mai mari companii de utilități din Germania, a declarat luni că a solicitat o majorare cu 4 miliarde de euro a unei linii de credit existente de 9 miliarde de euro de la banca germană de stat KfW pentru a-și asigura lichiditățile pe termen scurt.
Wien Energie, cea mai mare companie energetică din Austria, a declarat că prețurile en-gros la gaze și energie electrică au crescut atât de rapid încât întâmpină dificultăți în finanțarea operațiunilor sale, adăugând că se află în prezent în discuții cu guvernul țării.
Ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, a declarat că se așteaptă ca proiectele de propuneri să fie prezentate la timp pentru un consiliu de urgență al UE privind energia, care va avea loc săptămâna viitoare.
„Trebuie să separăm prețurile la electricitate de prețurile la gaze”, a declarat el, adăugând că UE ar putea limita prețul gazului utilizat pentru producția de electricitate.
Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a susținut, de asemenea, în ultimele zile, ideea unei „reforme fundamentale” pentru a decupla cele două piețe.
Prețurile la gaze au crescut vertiginos de la începutul războiului din Ucraina și ar putea crește și mai mult, deoarece Rusia amenință să restricționeze și mai mult livrările către blocul comunitar. Liderii de la nivelul UE, printre care Mario Draghi din Italia și Pedro Sánchez din Spania, au făcut presiuni pentru ca Bruxelles-ul să ia în considerare modalități de plafonare a prețurilor.
Chiar și Austria, care a urmărit în mod tradițional o agendă conservatoare din punct de vedere fiscal la Bruxelles, a trecut de partea intervenționiștilor. Într-o declarație făcută luni, cancelarul țării, Karl Nehammer, a declarat că va face lobby pe lângă colegii săi lideri europeni pentru ca prețurile să fie plafonate cât mai curând posibil.
Cancelarul, liderul Partidului Popular conservator din Austria, a declarat că a avut deja discuții cu cancelarul german Olaf Scholz și cu premierul ceh Petr Fiala despre mecanismul de aplicare a unui plafon al prețurilor la energie.
„[Președintelui rus Vladimir Putin] nu trebuie să i se permită să decidă în fiecare zi asupra prețului european al energiei electrice”, a declarat Nehammer – avertizând că este nevoie de acțiuni urgente imediat pentru a „salva economia europeană”.
În Belgia, ministrul Energiei, Tinne Van der Straeten, a declarat duminică pe Twitter că piața europeană a energiei „eșuează și are nevoie urgentă de reformă”, subliniind că energia electrică este vândută la prețuri record chiar și atunci când poate fi produsă la fel de ieftin ca anul trecut.
Bruxelles-ul a fost reticent în a desființa actualul sistem de stabilire a prețurilor de piață, având în vedere că acesta reprezintă baza pentru viitoarele investiții în surse regenerabile și în alte infrastructuri energetice.
Cu toate acestea, von der Leyen a lăsat să se înțeleagă în iunie că Comisia va trebui să reconsidere sistemul, subliniind că modelul de piață are 20 de ani vechime și ar putea să nu mai fie potrivit pentru circumstanțele actuale.
Ea a declarat atunci reporterilor că lucrează la „modele alternative de piață care ar putea include decuplarea gazului de la formarea prețului pieței”. Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în domeniul Energiei a avertizat împotriva unor reforme fundamentale ale modului în care funcționează piața energiei electrice, dar în aprilie a declarat că ar putea exista o „supapă de siguranță temporară” pentru a limita automat prețurile atunci când prețurile la energie electrică cresc brusc.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: mainnews.ro/ue-pregateste-o-reforma-structurala-a-pietei-energiei-electrice-anunta-ursula-von-der-leyen/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: mainnews.ro/ue-pregateste-o-reforma-structurala-a-pietei-energiei-electrice-anunta-ursula-von-der-leyen/ […]