Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Gazprom și-a redus livrările de gaze cu 36%. Principala cauză, restricționarea fluxului către țările europene

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 17 august 2022

Gazprom a informat că și-a redus livrările de gaze naturale cu 36% de la 1 ianuarie și până la 15 august față de același interval din 2021. Totodată, grupul controlat de statul rus și-a redus producția cu 13%, notează Biziday

Principala cauză a reducerii volumului de livrare și producție este restricționarea sau sistarea fluxului către țările europene, în urma neînțelegerilor la plata facturilor  solicitată de distribuitorul rus în ruble.

De la începutul războiului din Ucraina, Gazprom și-a sistat livrările către Polonia, Bulgaria și Finlanda.

O altă cauză sunt lucrările de mentenanță invocate în ultimele luni.

În tot acest context, Uniunea Europeană a luat măsuri pentru a-și reduce dependența de gazele naturale rusești și au recurs la importuri de gaze naturale lichefiate (GNL), în special din SUA. Dacă anul trecut UE își asigura 40% din necesarul de consum doar din Rusia, în acest moment mai asigură doar 20%. De asemenea, liderii Uniunii au fost de acord cu o reducere a consumului total de gaze naturale cu 15% în următorul sezon rece, mai scrie sursa citată.

Totodată, Gazprom a declarat marţi, 16 august, că preţurile gazelor europene ar putea creşte în această iarnă cu 60%, până la peste 4.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, deoarece exporturile şi producţia proprie ale companiei continuă să scadă, pe fondul sancţiunilor occidentale, transmite Reuters.

Conform unei estimări realizate de portarul Tranding Economics, prețul gazelor ar urma să crească cu 44%. Deși aceste valori sunt amețitoare, nu reprezintă scenariul cel mai negru posibil al creșterii prețului la gaze, atrag atenția reprezentanții Asociației Energia Inteligentă.

Sursa foto: Gazprom

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Information to that Topic: mainnews.ro/gazprom-si-a-redus-livrarile-de-gaze-cu-36-principala-cauza-restrictionarea-fluxului-catre-tarile-europene/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW