Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ion Rădoi a scăpat de controlul judiciar / Reacția sindicalistului: Voi trece din nou pe postul de președinte

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 12 august 2022

Curtea de Apel București a decis a hotărât vineri, 12 august, ridicarea măsurii controlului judiciar pentru sindicalistul Ion Rădoi, trimis în judecată în dosarul penal privind chioșcurile din stațiile Metrorex.

Într-o declarație acordată pentru Mainnews.ro în urma verdictului, Ion Rădoi a susținut că va reveni în funcția de președinte al USLM, numai că lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Cât timp fostul deputat PDSR (n.r. – actualul PSD) s-a aflat sub control judiciar, fiind totodată suspendat din funcția de președinte al sindicatului pe care a ocupat-o încă din anii ’90, conducerea organizației a fost preluată de fostul său „locotenent”, Marian Artimon, care nu ar mai vrea să renunțe la această postură.

„Dacă s-a ridicat controlul judiciar înseamnă că trebuie să îmi intru în atribuții. Voi trece din nou pe postul de președinte al sindicatului, conform actelor administrative aflate în vigoare. Judecătoria și-a făcut datoria. Îmi pare rău că 13 luni am stat în afara funcției în care am fost ales. O parte dintre colegi s-au adunat acolo și și-au împărțit ceva funcții”, a declarat Ion Rădoi pentru Mainnews.ro.

Ion Rădoi, trimis în judecată de DNA

Direcția Națională Anticorupție l-a trimis în judecată pe Ion Rădoi, în aprilie 2021, pentru exploatarea ilegală a spațiilor comerciale din stațiile de metrou. Sindicalistul este acuzat de comiterea infracțiunilor de folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, având ca scop obținerea de foloase necuvenite și șantaj.

Sindicatul lui Rădoi, stăpân pe spațiile Metrorex

În anul 2003, Metrorex a încheiat un contract de asociere în participațiune cu Sindomet Servcom, firmă deținută de Sindicatul „Unitatea” (USLM) și controlată de Ion Rădoi, pentru administrarea în comun a suprafețelor din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, „care se pretau la organizarea de activități comerciale”.

În realitate, potrivit procurorilor, firma sindicatului a controlat și gestionat singură administrarea spațiilor comerciale de la metroul, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spațiilor comerciale, a modului de înființare de noi spații comerciale și a modului de stabilire a chiriei pentru spațiul comercial închiriat. Mai mult, arată DNA, unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participațiune, care a încetat în luna septembrie 2018.

Spațiile comerciale, administrate fără contract

Conform parchetului, după ce contractul a expirat iar Metrorex a refuzat să îl mai prelungească, sindicatul lui Ion Rădoi, sub pretextul unui litigiu în instanță, Ion Rădoi a continuat să administreze chioșcurile, obținând până în anul 2021 încasări de 10 milioane lei.

„Metoda” Rădoi, devoalată de DNA

Potrivit DNA, pentru a-i determina pe miniștri succesivi ai transporturilor, secretari de stat și reprezentanți ai Metrorex să ajungă la o soluție favorabilă intereselor sale, Rădoi s-ar fi folosit de mai multe mijloace ilegale. Procurorii enumeră:

– constrângeri prin amenințări cu dezvăluiri a unor fapte compromițătoare, care în realitate nici nu s-ar fi întâmplat,
– exercitarea de presiuni sociale asupra miniștrilor succesivi în funcție prin folosirea și angrenarea angajaților în greve și proteste nelegale,
– mobilizarea salariaților prin răspândirea de informații false privind concedierea și nepunerea în circulație a trenurilor din lipsă de personal, oprirea circulației în afara unui cadru onest și de bună- credință cu partenerii sociali,
– înregistrări ale discuțiilor cu partenerii sociali – reprezentanți ai ministerului (miniștri, secretari de stat) și ai Metrorex (directori, membri CA, membri AGA), fără a le aduce la cunoștință acest fapt, înregistrări deținute de inculpat ca un mijloc de control.

DNA: Rădoi l-a constrâns pe Cătălin Drulă prin greva ilegală

Greva ilegală din primăvara anului 2021, care a paralizat pentru o zi circulația metroului în București, ar fi fost orchestrată de Ion Rădoi pentru a-l constrânge pe Cătălin Drulă, ministrul transporturilor de la acea vreme, să acorde în continuare firmei sindicatului dreptul de a utiliza și încasa banii din chirie pentru chioșcuri, susțin procurorii DNA în rechizitoriul transmis instanței. 

„La data de 25/26 martie 2021, inculpatul Rădoi Ion l-ar fi constrâns pe ministrul Transportului și Infrastructurii să acorde în continuare firmei SC SINDOMET SERVCOM SRL drepturile de a folosi spațiile comerciale ocupate în mod abuziv, în scopul de a dobândi în mod injust foloase patrimoniale pentru SC SINDOMET SERVCOM SRL și pentru comercianții de la Metrou. Constrângerea ar fi fost exercitată prin amenințări cu întreruperea circulației metroului, prin inițierea și organizarea unui protest ilegal/ a unei greve ilegale, toate acestea pentru a-l determina pe ministru (care avea dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanților statului în AGA), să dispună sau să accepte prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spațiile de către SINDOMET (printr-un nou contract de asociere sau prin tolerarea situației din perioada anterioara 2018-2021)”, arată DNA.

Prin aceste fapte, conform procurorilor, firma sindicatului ar fi încasat ilegal 10,3 milioane lei, în vreme ce o firmă controlată de fiul lui Rădoi a obținut venituri de 86.400 euro fără TVA din subînchirierea a unui spațiu situat într-o stație de metrou.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW