Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Licitația care ar putea schimba fața termoficării în București: Termenul lansat de Nicușor Dan pentru desemnarea câștigătorilor

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 3 august 2022

Lansată la începutul acestui, licitația pentru înlocuirea a 212 kilometri de conductă principală din sistemul de termoficare al Capitalei nu a fost finalizată, deși pentru cele cinci contracte se luptă doar șase firme sau asocieri. În cadrul conferinței de presă susținută miercuri, 3 august, primarul general, Nicușor Dan, s-a declarat optimist în privința desemnării câștigătorilor peste aproximativ o lună și jumătate, precizând faptul că lucrările ar putea debuta în primăvara viitoare. 

„S-au depus oferte pentru cele cinci tronsoane. În prezent suntem în faza de evaluare a ofertelor. Probabil că mai durează o lună și jumătate până la declararea firmelor câștigătoare. Împreună cu firmele câștigătoare și Termoenergetica vom avea o discuție, astfel încât în perioada în care nu se poate lucra în teren să se facă proiectarea pentru a se interveni în primăvară”, a declarat Nicușor Dan.

Sistemul de transport al energiei termice din București, unul dintre cele mai mari din lume, are 954 km de conducte în rețeaua primară, 2.963 km în rețea secundară și furnizează căldură și apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane.

În ultimii ani întreaga rețea s-a degradat în ritm accelerat, avariile fiind la ordinea zilei, totul pe fondul lipsei investițiilor majore. În prezent, din 954,09 km, lungimea rețelei termice primare, 11,1% au o vechime mai mică de zece ani, 9,7% au o vechime cuprinsă între 10 și 20 de ani, alte 8,8% fiind cu o vechime cuprinsă între 20 și 25 de ani, restul de 70,3% având o vechime de peste 25 de ani. Din cei 2.963,3 km rețele termice secundare, 21,8% au o vechime mai mică de zece ani, 16,7% au o vechime cuprinsă între 10 și 20 de ani, alte 13,5% fiind cu o vechime cuprinsă între 20 și 25 de ani, restul de 47,9% având o vechime de peste 25 de ani.

Însă întregul tablou s-ar putea schimba dacă este să-i dăm crezare actualului primar general, Nicușor Dan, care în timpul campaniei electorale din 2020, a promis că va revigora sistemul de termoficare.

Cel mai important proiect de reabilitare a rețelei de după ’90

Până acum nu s-a făcut mare lucru. Primăria Capitalei a continuat să facă lucrări de mică amploare prin intermediul companiilor municipale Termoenergetica și Energetica. Totuși, pentru ca și bucureștenii să simtă cu adevărat o îmbunătățire, este nevoie de mari investiții. Cea mai așteptată se referă la reabilitarea a circa 212 kilometri din rețeaua de termoficare. Banii pentru acest proiect era disponibili încă din anul 2016, însă administrația Firea nu i-a putut accesa din cauza falimentului Radet.

În mai 2021, noua administrație a reușit să obțină girul Comisiei Europene, care oferă 216 milioane euro, practic cea mai mare parte din investiția estimată la 1,17 milioane lei fără TVA. Primăria Capitalei a lansat licitația în ianuarie 2022. Pe fondul scumpirilor înregistrate la materialele de construcții, doar câteva societății s-au dovedit a fi interesate, însă niciuna nu a depus oferte pentru toate cele cinci loturi.

Lotul 1 Magistrala II Sud – 264 milioane lei fără TVA – 46 km

– Ness Proiect Europe

– Elsaco Electronic, Energomontaj, Sicor

Lotul 2 Magistrala II-III Grozăvești – 168,3 milioane lei fără TVA – 36 km

– Elsaco Electronic, Energomontaj, Sicor

Lotul 3 Magistrala V Grozăvești – 228,1 milioane lei fără TVA – 32 km

– Construcții Erbașu, Consix Construcții

Lotul 4 Magistrala Progresu – Berceni – 275,3 milioane lei fără TVA – 50 km

– Construcții Erbașu, Consix Construcții

Lotul 5 Magistralele: II Sud, II-III Grozăvești, V Grozăvești, Progresu – Berceni, II Vest, I-II-III Vest – 234 milioane lei fără TVA – 48 km

– Ness Proiect Europe

– Energomontaj, IPCT Instalații, Sicor, Elsaco Electronic

Durata contractelor este de 4 ani. Prin urmare, chiar dacă Primăria va semna contractele până la finele acestui an, lucrările ar trebui să fie finalizate, în cel mai optimist scenariu, în anul 2026.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW