Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Criză la metrou: Metrorex cere 700 milioane lei la rectificarea bugetară

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 1 august 2022

Conducerea Metrorex a solicitat Guvernului alocarea de la bugetul de stat a circa 700 milioane lei la rectificarea bugetară pentru plata subvenției dar și a datoriei către firma care asigură serviciile de mentenanță, a precizat luni, 1 august, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu. 

Situație extrem de gravă la metroul bucureștean, unde capacitatea de transport s-a redus semnificativ, după ce Alstom a redus la jumătate serviciile de mentenanță din cauza faptului că Metrorex nu și-a datoria de 162 milioane lei. Sunt situații în care trenurile pleacă din stații, supraaglomerate, la intervale de până la 20 minute, spre disperarea călătorilor, totul în plină pandemie de coronavirus.

Metrorex vrea bani de la Guvern, inclusiv pentru creșteri de salarii

Singurul colac de salvare ar putea veni de Guvern. Conducerea Metrorex susține că făcut o solicitare pentru alocarea a circa 700 milioane lei, o parte din acești bani urmând să meargă pentru serviciile de mentenanță.

Totuși, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, continuă să rămână evaziv în ceea ce privește o eventuală alocare suplimentară de fonduri către Metrorex, astfel încât toate trenurile să poată reveni pe traseu.

„Nu retrag ce am spus la Timișoara. Ne aflam într-o situație în care de fiecare data când avem un anumit disconfort din cauza acelui contract de mentenanță care nu a fost plătit. Anul trecut Metrorex nu a avut buget, ceea ce se vede și anul acesta. Contractul a fost reînnoit la finalul anului trecut pe o durată de 15 ani. Asta nu înseamnă că Metrorex nu trebuie să se țină de termenii acelui contract.  M-am saturat ca acest disconfort sa fie folosit ca mijloc de presiune pentru ca Guvernul sa vina de fiecare data cu bani pentru a acoperi găurile de la Metrorex. Aproximativ 700 milioane au cerut cei de la Metrorex pe diverse capitole”, a declarat Sorin Grindeanu, în cadrul unei conferințe de presă susținută în sediul Ministerului Transporturilor.

Întrebat dacă va aloca fonduri și pentru majorările salariale de la Metrorex, aprobate de conducerea companiei în urma negocierilor cu sindicatul, ministrul a răspuns negativ.

Majorări de salarii, intrate în vigoare

În pofida situației economice dezastruoase cu care se confruntă Metrorex, conducerea companiei a fost de acord cu majorarea, începând cu 1 august, a salariile tuturor angajaților cu 7,5%. Potrivit calculelor Main News, majorarea salariilor angajaților Metrorex cu 7,5%.

Potrivit calculelor Main News, majorarea ar urma să coste statul circa 23 de milioane de lei doar până la sfârșitul anului. Așadar, venitul mediu net al unui angajat al companiei se va situa în jurul a 7.350 de lei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW