Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Răspunsul UDMR pentru Klaus Iohannis: Nu e cazul ca noi să dăm explicații

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 29 iulie 2022

Purtătorul de cuvânt al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Hegedus Csilla, a transmis vineri, 29 iulie, că partidul nu trebuie să ofere explicații legate de poziția adoptată față de discursul premierului Viktor Orban de la Băile Tușnad, într-un răspuns transmis președintelui Klaus Iohannis, care a criticat reacția liderilor UDMR prezenți la eveniment.

Nu comentăm declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis. Cuvintele premierului Ungariei, Orban Viktor, de la Băile Tuşnad, au fost scoase din context şi nu e cazul ca noi să dăm explicaţii”, a fost reacția purtătorului de cuvânt al UDMR, la Antena3.

Președintele Klaus Iohannis a avut vineri, 29 iulie, prima reacție publică legată de discursul susținut de Viktor Orban, weekendul trecut, la Băile Tușnad.

Șeful statului l-a acuzat pe premierul ungar că și-a bazat discursul pe teoria raselor, demers pe care l-a catalogat drept „eroare majoră, inadmisibil” și i-a criticat dur pe liderii UDMR, menționând, în schimb, că „nu-și dorește nimeni să provoace o criză guvernamentală”.

Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul discursului pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personajul care a ținut discursul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe și cred că trebuie să existe o discuție clarificatoare, inclusiv în coaliția de guvernare”, a punctat șeful statului.

Viktor Orban a fost prezent, sâmbătă, la un eveniment organizat de comunitatea maghiară din România de la Băile Tușnad, ocazie cu care a lansat o serie de mesaje controversate prin care a criticat strategia Uniunii Europene în timpul invaziei ruse în Ucraina și a spus, printre altele, că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.

CITEȘTE ȘI: Alina Gorghiu: Nu se pune problema ieșirii UDMR de la guvernare. Coaliţia trebuie să funcţioneze în continuare

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW