Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Aprecieri ale senatorilor americani la adresa României, în contextul securității alimentare

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 27 iulie 2022

Subiectul securității alimentare a fost discutat marți, 26 iulie, în Congresul Statelor Unite ale Americii, unde, conform ambasadorului României în SUA, Andrei Muraru, senatorii americani au apreciat țara noastră pentru implicarea în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene. 

Conform ambasadorului României în SUA, de la sfârșitul lunii aprilie, 2,7 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România până acum, mai mult de jumătate din totalul cantității de cereale care au fost transportate din Ucraina de la debutul invaziei rusești.

„Eforturile de accelerare a transferului de cereale sunt în desfășurare. România a investit deja foarte mult și continuă să sprijine Ucraina și celelalte state în această criză alimentară care se arată deja la orizont, cauzată de agresiunea rusă. Am subliniat că va trebui să investim în continuare în rutele de tranzit continentale – în primul rând ca mijloc de creștere a cantității de cereale care curge din Ucraina către zonele care au nevoie și în al doilea rând, ca plan de urgență. Am punctat de asemenea poziționarea portului Constanța, cel mai mare de la Marea Neagră, ca port strategic, care a devenit una dintre cele mai importante rute maritime pentru cerealele provenind din Ucraina”, a transmis Andrei Muraru.

În contextul în care Federația Rusă blochează porturile din Ucraina, România și-a pus la dispoziție infrastructura rutieră, feroviară și portuară pentru a facilita exporturile țării vecine, mărfurile agricole ajungând în țara noastră pe calea ferată sau prin micile porturi de la Dunăre.

Senatorii americani au avut remarci apreciative pentru implicarea României în facilitarea transportului de cereale, dar și pentru eforturile substanțiale ale României în plan umanitar, prin măsurile de sprijin pentru refugiații care au ajuns în țara noastră.

„Trei dintre senatorii prezenți, Jeanne Shaheen, Ben Cardin și Chris Coons au sprijinit introducerea în Senatul SUA a unui proiect de lege privind securitatea Mării Negre – Black Sea Security Act of 2022. Ei au subliniat și cu acest prilej importanța strategică a regiunii. De asemenea, senatorii prezenți au reafirmat unanim continuarea sprijinului pentru Ucraina”, conform ambasadorului României în SUA.

Foto: Facebook/ Daniel Petrescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW