Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Criză la metrou: Metrorex recunoaște că are datorii de 162 milioane lei către furnizorul serviciilor de mentenanță

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 26 iulie 2022

Metrorex trebuie să achite companiei Alstom, cea căreia i-a delegat asigurarea serviciilor de mentenanță a trenurilor, suma de 162 milioane lei, potrivit unui răspuns transmis de reprezentanții companiei deținute de Ministerul Transporturilor la solicitarea Mainnews.ro.

Situație extrem de gravă la metroul bucureștean, unde capacitatea de transport s-a redus semnificativ, după ce Alstom a redus la jumătate aceste servicii din cauza faptului că Metrorex nu și-a plătit datoriile. Sunt situații în care trenurile pleacă din stații, supraaglomerate, la intervale de până la 20 minute, spre disperarea călătorilor, totul în plină pandemie de coronavirus.

„În anul 2021 Alstom Transport S.A a emis facturi în valoare de circa 219 milioane lei (inclusiv TVA). Din obligația totală de plată, Metrorex a achitat în total suma de circa 77 milioane lei, astfel: în anul 2021 suma de 55 milioane lei, iar din bugetul aferent anului 2022 suma de 22 milioane lei. La acest moment, datoria rămasă este de aproximativ 142 milioane lei, pentru prestații aferente perioadei mai-decembrie 2021. Pentru contractul în vigoare pentru serviciile prestate în anul 2022, la acest moment, facturile cu scadență depășită sunt în cuantum de aproximativ 20 milioane lei, au transmis reprezentanții Metrorex la solicitarea Mainnews.ro.

Din aceeași cauză Alstom a suspendat și serviciile de curățenie în trenuri, de care acum trebuie să se ocupe angajații Metrorex.

Metrorex vrea bani de la Guvern

Singurul colac de salvare ar putea veni de Guvern. Conducerea Metrorex susține că făcut o solicitare pentru alocarea sumei necesare achitării integrale a datoriilor către Alstom la rectificarea bugetară, anunțată în prima parte a lunii august.

„Pentru achitarea integrală a obligațiilor de plată, Metrorex va solicita sumele necesare la următoarea rectificare bugetară. Totodată, Metrorex continua să facă plăți din facturile emise până la acest moment”, au afirmat reprezentanții companiei deținute de Ministerul Transporturilor.

Grindeanu se face că plouă

Conducerea Metrorex a solicitat fonduri suplimentare pentru rectificarea bugetară, programată de executiv la începutul lunii viitoare. Cu toate acestea, nu este deocamdată clar dacă compania va primi banii necesari achitării datoriei. Prim-ministrul Nicolae Ciucă nu a scos niciun cuvânt referitor la acest subiect iar ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, nu s-a arătat prea încântat, în condițiile în care de Metrorex se ocupă PNL.

„Nu mi se pare normal ca din banii tuturor românilor să se subvenţioneze non-stop o societate de transport din Bucureşti, chiar dacă Bucureştiul contribuie cu cea mai mare sumă la bugetul de stat. De ce ar fi de acord un timişorean să subvenţioneze o societate de transport din Bucureşti sau un clujean sau un ieşean?”, a declarat miercuri, 20 iulie, Sorin Grindeanu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/criza-la-metrou-metrorex-recunoaste-ca-are-datorii-de-162-milioane-lei-catre-furnizorul-serviciilor-de-mentenanta/ […]

  • … [Trackback]

    […] There you will find 51234 additional Information to that Topic: mainnews.ro/criza-la-metrou-metrorex-recunoaste-ca-are-datorii-de-162-milioane-lei-catre-furnizorul-serviciilor-de-mentenanta/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW