Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ucraina și Rusia au semnat un acord susținut de ONU pentru reluarea exporturilor de cereale

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 22 iulie 2022

Ucraina și Rusia au semnat un acord susținut de ONU pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate din Marea Neagră, evitând astfel amenințarea unei crize alimentare globale catastrofale, relatează The Guardian.

La ceremonia de semnare, care a avut loc la Palatul Dolmabahçe din Istanbul, au participat secretarul general al ONU, António Guterres, și Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei, care a jucat un rol cheie în timpul lunilor de negocieri tensionate.

Guterres a declarat, la ceremonie, că acordul va deschide calea unor volume semnificative de exporturi de alimente din Ucraina și va aduce beneficii țărilor în curs de dezvoltare „aflate în pragul falimentului și celor mai vulnerabile persoane aflate în pragul foametei”. El a spus că „farul speranței strălucește în Marea Neagră” și a cerut Rusiei și Ucrainei să implementeze pe deplin acordul.

Se speră că acordul va asigura trecerea cerealelor și a bunurilor esențiale, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, din trei porturi ucrainene, inclusiv Odesa, chiar dacă războiul continuă să facă ravagii în alte părți ale țării. ONU a avertizat că războiul riscă să ducă la malnutriție în masă, foamete și foamete.

Acordul vizează, de asemenea, asigurarea trecerii în siguranță a produselor fertilizante fabricate în Rusia, esențiale pentru a asigura în viitor randamente ridicate ale culturilor, în contextul eforturilor de a atenua criza alimentară globală provocată de invazia Rusiei în Ucraina.

Oficialii ONU au declarat că speră că transporturile preliminare ar putea începe chiar de sâmbătă, cu speranța de a atinge în câteva săptămâni nivelurile de export de dinainte de război din cele trei porturi ucrainene – o rată de 5 milioane de tone metrice de cereale pe lună.

Potrivit oficialilor ONU, conform acordului încheiat între Kiev și Moscova:

  • O coaliție formată din personal turc, ucrainean și al ONU va monitoriza încărcarea cerealelor pe navele din porturile ucrainene înainte de a naviga pe o rută planificată în prealabil prin Marea Neagră, care rămâne puternic minată de forțele ucrainene și rusești.
  • Navele pilot ucrainene vor ghida navele comerciale care transportă cereale pentru a naviga prin zonele minate din jurul coastei, folosind o hartă a canalelor sigure furnizată de partea ucraineană.
  • Navele vor traversa apoi Marea Neagră spre strâmtoarea Bosfor din Turcia, fiind monitorizate îndeaproape de un centru comun de coordonare din Istanbul, care va conține reprezentanți ai ONU, Ucrainei, Rusiei și Turciei.
  • Navele care intră în Ucraina vor fi inspectate sub supravegherea aceluiași centru comun de coordonare pentru a se asigura că nu transportă arme sau articole care ar putea fi folosite pentru a ataca partea ucraineană.
  • Părțile rusă și ucraineană au convenit să nu atace niciuna dintre navele comerciale sau porturile angajate în inițiativa de transport de cereal, în timp ce în porturile ucrainene vor fi prezenți observatori ONU și turci pentru a delimita zonele protejate de acord.

Guterres a declarat că un astfel de acord între două țări beligerante este „fără precedent” și că acesta va „aduce ușurare pentru țările în curs de dezvoltare aflate în pragul falimentului și pentru cei mai vulnerabili oameni aflați în pragul foametei”.

„Și va ajuta la stabilizarea prețurilor mondiale la alimente, care erau deja la niveluri record chiar înainte de război – un adevărat coșmar pentru țările în curs de dezvoltare”, a adăugat el.

„În mod specific, inițiativa pe care tocmai am semnat-o deschide o cale pentru volume semnificative de exporturi comerciale de alimente din trei porturi ucrainene cheie de la Marea Neagră – Odesa, Cernomorsk și Yuzhny. Transportul de cereale și de stocuri de alimente pe piețele mondiale va contribui la reducerea deficitului de aprovizionare cu alimente la nivel mondial și la reducerea presiunii asupra prețurilor ridicate”, a punctat oficialul.

Acordul este produsul a luni de negocieri constante și dificile între oficialii ONU, inclusiv Guterres, și principalii oficiali ruși și ucraineni, care au abordat pentru prima dată această problemă în aprilie.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW