Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


FMI avertizează că întreruperea livrărilor de gaze rusești ar provoca o recesiune severă în Europa

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 19 iulie 2022

Încetarea livrărilor de gaze ruseşti ar provoca o recesiune severă în Europa de Est şi Italia a avertizat marţi, 19 iulie, Fondul Monetar Internaţional (FMI), relatează The Guardian

Conform sursei citate, orice acţiune a Federației Ruse de a înceta să mai aprovizioneze Europa cu gaze naturale ar reduce PIB-ul celor mai vulnerabile țări din Uniunea Europeană (UE) cu până la 6%. 

42% din importurile de gaze ale UE provin din Federația Rusă, iar în cazul a opt state membre, livrările ruseşti reprezintă mai mult de 50% din importurile de gaze.

Potrivit calculelor FMI, economia europeană ar putea face faţă unei reduceri cu 70% a livrărilor de gaze ruseşti, dar ar apărea probleme în eventualitatea unei opriri complete a livrărilor. Cele mai afectate state europene ar urma să poată accesa livrări cu 15 până la 40% sub necesarul lor. Ungaria, Slovacia şi Cehia au un grad ridicat de utilizare a gazelor ruseşti, în timp ce Italia este vulnerabilă din cauza utilizării crescute a gazelor în producţia de electricitate.

Cel mai grav impact ar apărea dacă gazele nu vor fi partajate între statele europene, din cauza unor blocaje fizice în calea livrărilor ori a deciziei statelor individuale de a face rezerve, dar şi dacă gospodăriile ar fi protejate de preţurile mari de către guverne şi astfel nu şi-ar limita consumul de gaze pentru încălzire în timpul iernii.

Dacă Europa dă dovadă de solidaritate între state şi îşi integrează piaţa în piaţa mondială de gaze lichefiate, Federația Rusă nu va putea să arunce UE într-o recesiune severă la iarnă.

În cel mai optimist scenariu, încetarea livrărilor de gaze ruseşti ar urma să reducă PIB-ul UE cu doar 0,4% şi numai Ungaria ar suferi o contracţie economică de peste 1%.

În ceea ce privește țara noastră, România este țara din regiune cel mai puțin dependentă de gazul rusesc.

CITEȘTE ȘI: Consumul de energie electrică a scăzut cu 5,2% în România, în primele patru luni ale anului

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW