Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Educației, precizări despre OUG prin care se permit angajări în învățământ: Guvernul nu a dat liber la angajări nejustificate

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 16 iulie 2022

Ministerul Educației a transmis sâmbătă, 16 iulie, o serie de precizări cu privire la ordonanța de urgență adoptată în ziua precedentă de Guvern, prin care se permit angajări în sistemul național de învățământ, deși angajările la stat au fost înghețate de la 1 iulie, până la sfârșitul anului, în încercarea Executivului de a diminua cheltuielile bugetare. 

Ministrul de resort, Sorin Cîmpeanu, a susținut nevoia de profesori și auxiliari care să pună în aplicare noile Legi ale educației, care vin cu schimbări la examenul de Bacalaureat și la procesul de admitere la liceu, dar prevăd și reorganizarea instituțiilor din subordinea Ministerului Educației.

„Copiii noștri au nevoie să se pregătească cu oameni care își doresc sa facă acest lucru într-un cadru pe care noile legi ale educației îl vor asigura în spiritul unei necesare reforme reale”, a precizat Sorin Cîmpeanu în comunicatul de presă citat.

Totodată, ministrul de resort a reiterat nevoia de profesori în școlile românești.

„Sunt absolvenți de învățământ superior (promoția 2022) care doresc să se îndrepte către o carieră didactică. Mulți dintre aceștia nu au reușit să finalizeze până acum procedurile pentru înscrierea la concurs. Ar fi, oare, mai bine să rămână până anul viitor fără un loc de muncă în condițiile în care este nevoie de profesori în școlile românești?”, s-a întrebat retoric Sorin Cîmpeanu.

Context

Guvernul Ciucă a adoptat, într-o ședință de la jumătatea lunii iunie, ordonanța de urgență care prevede suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu excepția posturilor unice.

Astfel, angajările de la stat au fost înghețate începând cu 1 iulie, până la sfârșitul anului.

„Însă, în cazuri temeinic justificate, ordonanța de urgență dă posibilitatea ca, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului, să poată fi organizate concursuri sau examene pentru ocuparea unor posturi vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu încadrarea în cheltuielile de personal.

Măsura suspendării ocupării posturilor vacante din administrația publică a fost necesară pentru a diminua unele cheltuieli de funcționare ale instituțiilor și autorităților publice, în vederea asigurării sursei de finanțare a pachetului de măsuri pentru menținerea nivelului de trai al categoriilor vulnerabile și continuarea activităților economice, recent adoptat de Guvern, cu respectarea angajamentelor asumate în ceea ce privește încadrarea în ținta de deficit”, a precizat Ministerul Muncii într-un comunicat de presă.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW