Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Marcel Boloș, despre Legea avertizorilor de integritate: Va trebui să avem limpezită această problemă

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 15 iulie 2022

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis la finalul ședinței de Guvern de vineri, 15 iulie, că, până la cererea de plată numărul doi din intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), trebuie „limpezită problema” Legii avertizorilor de integritate.

Intrarea în vigoare a Legii, dacă se va întâmpla cum a fost trimisă de Parlament, Comisia își va exprima punctul de vedere cu privire la validarea jalonului. Dacă îl va considera închis, va trebui să luăm măsurile corespunzătoare, pentru că, pentru cererea de plată numărul doi (n.r. depusă în Octombrie), va trebui să avem limpezită această problemă”, a explicat Marcel Boloș.

Ministrul susține că se poate ajunge la suspendarea cererii de plată, în cazul în care România nu va respecta observațiile Comisiei Europene.

Deocamdată, până când Comisia nu își va spune punctul de vedere, până când Legea nu va intra în vigoare, sunt doar presupuneri. Parlamentul are un cuvânt decisiv, dar și Comisia poate să formuleze aceste observații. Decizia este la nivelul statului membru, cum aceste observații vor fi puse în aplicare”, a adăugat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Context

Procurorul-șef al Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, a avertizat joi, 30 iunie, că modificările aduse Legii avertizorilor vor avea un impact negativ asupra depistării fraudelor din fonduri europene și va descuraja potențialii avertizori din România să scoată în evidență faptele de corupție.

Fostul șef al DNA a avertizat că ia în calcul inclusiv sesizarea Comisiei Europene.

După decizia CCR de miercuri, în care a respins sesizarea USR asupra Legii avertizorilor de integritate, formațiunea politică și mai multe organizații non-guvernamentale i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să o retrimită în Parlament.

CITEȘTE ȘI: CCR explică decizia pe Legea avertizorilor de integritate: Disciplinează conduita și întărește rolul acestora

În conferința de presă susținută pe 5 iulie, președintele Klaus Iohannis a dat de înțeles că nu va promulga Legea în forma adoptată de Parlament.

Această situație este în evoluție, parcursul Legii nu s-a terminat. Cunosc ce s-a vehiculat, am o opinie, însă acum, la momentul când vorbim, Legea este la CCR pentru o analiză pe constituționalitate, a primit și un termen. După care, fie se întoarce în Parlament, fie vine la mine și voi uza de instrumentele de care dispune Președintele.

Este foarte important ca această Lege care transpune o Directivă UE să fie bună, să transpună Directiva în spiritul ei și să avem o situație cu care putem să ne ajutăm în continuare. Orice alt comentariu e prematur în această etapă în care ne aflăm acum. Sunt convins că vom avea o Lege care are o formă bună”, a spus șeful statului.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/marcel-bolos-despre-legea-avertizorilor-de-integritate-va-trebui-sa-avem-limpezita-aceasta-problema/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW