Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Bulgaria, în prag de alegeri anticipate. GERB a refuzat să formeze un nou Guvern

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 14 iulie 2022

Bulgaria se află în prag de alegeri anticipate, la aproape o lună de când guvernul de coaliție condus de Kiril Petkov a fost demis în urma unei moțiuni de cenzură. GERB, partidul de centru-dreapta condus de un alt fost premier, Boyko Borisov, a refuzat joi, 14 iulie, să formeze un nou Guvern, relatează Reuters.

Nu putem găsi o formulă de succes în Parlament pentru susținerea (n.r. unui nou Guvern)”, a spus Desislava Atanasova, un oficial din GERB, imediat după ce partidul a refuzat să formeze un nou guvern.

Președintele Rumen Radev este așteptat să convoace și a treia rundă de consultări. Dacă niciun partid politic nu va reuși să strângă o majoritate, Radev va putea să declanșeze alegeri anticipate, ce vor avea loc cel mai probabil în luna octombrie.

Context

Guvernul condus de Kiril Petkov a fost demis miercuri, 22 iunie, în urma unei moțiuni de cenzură adoptată cu 123 de voturi „pentru” și 116 „împotrivă”, notează agenția de presă din țara vecină, BTA.

Moțiunea a fost depusă pe 16 iunie de grupul parlamentar de opoziție GERB-UDF, invocând eșecul Guvernului de la Sofia în gestionarea finanțelor publice și a politicii economice.

Pentru demiterea guvernului condus de Kiril Petkov a votat inclusiv o formațiune politică ce a făcut parte din coaliția de guvernare, „Există un astfel de Popor” (TISP).

La prima rundă de consultări, Kiril Petkov nu a reușit să formeze o majoritate pentru susținerea unui nou Guvern.

Executivul condus de Kiril Petkov a fost numit în funcție în luna decembrie a anului 2021.

sursa foto: freepik.com

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW