Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Un drum care trebuia să fie gata în 2020, inaugurat de două ori de directorul CNAIR

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 8 iulie 2022

Numit în funcție de Florin Cîțu și menținut de Sorin Grindeanu, actualul director al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a reușit o performanță greu de egalat. În 10 luni, Cristian Pistol a inaugurat de două ori același proiect de infrastructură, Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare.

Drumul are circa 19,5 kilometri și ar fi trebui să fie gata până la finele anului 2020. Constructorul, firma italiană Itinera, a lucrat extrem de lent, profitând și de lentoarea cu care autoritățile au eliberat traseul de utilități.

Prima inaugurare

În octombrie 2021, deci cu aproape un an mai târziu decât termenul de finalizare, s-au deschis traficului primii 4 kilometri, cuprinși între DN19 și DN19A, porțiune ce cuprinde și un nou pod peste râul Someș.

Prezent la „mărețul” eveniment, proaspăt numitul la acea vreme director al CNAIR, Cristian Pistol, s-a adresat:

„Acest sector din varianta ocolitoare, are o importantă deosebită cu precădere din perspectiva devierii traficului ce străbătea municipiul Satu Mare pe ruta Petea (frontiera cu Ungaria) – Oradea. Astfel, camioanele de mare tonaj, nu vor mai traversa orașul, totodată, locuitorii vor avea o rută alternativă pentru a evita aglomerația urbană.

Profit de acest moment, să mulțumesc tuturor autorităților locale pentru sprijin și implicare în rezolvarea problemelor apărute pe perioada de execuție a acestui proiect”, a spunea atunci Cristian Pistol.

Inaugurare cu repetiție

Timpul a trecut iar termenele avansate pentru deschiderea celorlalți 15,5 kilometri la rândul lor, fără a fi și respectate. În sfârșit, piano piano Itinera a terminat și sectorul de drum rămas în cursul acestei luni. Cum ocazii prea multe pentru a lua laurii nu sunt, Cristian Pistol a ajuns din nou la Satu Mare pentru o nouă inaugurare.

„Este un pas important pentru municipiu, în special deoarece traficul greu de tranzit nu va mai traversa orașul. Va fi astfel redusă poluarea, vor fi degajate arterele principale şi va scădea considerabil riscul accidentelor. Varianta ocolitoare Satu Mare va aduce un important plus economic inclusiv celorlalte zone pe care le va deservi. Pe lângă fluidizarea circulației, vor fi asigurate condiţii mult mai bune pentru aprovizionarea cu diverse mărfuri și produse iar timpii şi costurile de transport vor scădea”, a transmis Cristian Pistol, la cea de a doua inaugurare.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW