Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cum a tratat Guvernul României vizita istorică a premierului nipon Shinzo Abe, din 2018

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 8 iulie 2022

Vestea decesului celui mai longeviv premier al Japoniei, Shinzo Abe, a readus în prim-plan un moment jenant petrecut în România, în urmă cu 4 ani. În 2018, în prima vizită oficială a unui prim-ministru nipon în țară, Shinzo Abe nu a fost întâmpinat la Aeroport de niciun reprezentant al Guvernului, iar vizita oficială la Palatul Victoria a fost anulată.

Episodul s-a petrecut la începutul anului 2018, când tensiunile dintre Mihai Tudose și Liviu Dragnea au dus la demisia fostului prim-ministru PSD chiar cu o seară înainte de vizita oficială a omologului din Japonia.

Deși trimisese o delegație la sediul Guvernului, Shinzo Abe și soția sa au vizitat Muzeul Satului, înainte de a fi primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

La 16 ianuarie 2018, primul ministru japonez, Shinzo ABE a efectuat o vizită oficială la București, unde a avut o întrevedere cu președintele României, Klaus Iohannis. Aceasta a fost prima vizită oficială a unui premier nipon în România”, arată Ministerul de Externe, în capitolul dedicat relațiilor bilaterale dintre România și Japonia.

Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe de la acea vreme, a spus, atunci, că regretă că vizita istorică a premierului nipon nu s-a produs în cel mai bun context politic.

Vizita premierului Japoniei este o vizită istorică. E singura vizită a unui premier al Japoniei, in ultimii 100 de ani. Demisia domnului premier Tudose a făcut imposibilă, din punct de vedere protocolar, o întâlnire la nivelul guvernului. Pentru că este normal cand ai tratative diplomatice, șefii de delegație să fie de același nivel”, a spus Teodor Meleșcanu, citat de Digi24.ro.

După ce vestea asasinării fostului șef al Guvernului Japoniei a făcut înconjurul lumii, actualul lider al Partidului Social Democrat a transmis un mesaj pe Twitter.

Profund şocat de vestea privind asasinarea fostului premier al Japoniei, Shinzo Abe! Excelenţa Sa a fost un remarcabil om de stat şi un bun prieten al României. Condamnăm cu fermitate atacul! Gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de familia sa şi de poporul japonez”, a fost mesajul transmis de Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW