Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


A fost operaționalizat interconectorul de gaze Grecia – Bulgaria / Precizările premierilor României și Greciei

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 7 iulie 2022

Gazoductul Grecia – Bulgaria, prin care România va putea importa gaze din Azerbaijan, a fost operaționalizat joi, 7 iulie. Cu acest prilej, premierul Nicolae Ciucă a efectuat o vizită de lucru în Republica Elenă și a susținut o declarație de presă comună cu prim-minstrul grec, Kyriakos Mitsotakis. 

În acest sens, premierul grec a transmis că, împreună cu Nicolae Ciucă, au stabilit de comun acord să reactualizeze colaborarea bilaterală în domeniul energetic.

„Grecia va deveni un nod de depozitare și transport a gazului natural, care va acoperi nu numai nevoile naționale, dar și nevoile din zonă și, bineînțeles, și nevoile României. Mâine vom inaugura conducta de gaz și astfel vom avea o independență a Europei, am putea spune, de gazul natural care vine din Rusia”, a declarat Mitsotakis.

Șeful Executivului român a mulţumit premierului Greciei pentru efortul făcut pentru a avea acest interconector finalizat și a arătat că, pe lângă aprovizionarea cu gaze a României și Bulgariei, va putea asigura și securitatea energetică a țărilor vecine, Ucraina și Republica Moldova.

„Îi mulțumesc prietenului meu pentru efortul pe care l-a făcut să avem acest interconector între Grecia și Bulgaria finalizat. Va asigura legătura între rețeaua care trece prin Anatolia și Adriatică și, de asemenea, se leagă prin conductua Brua. Interconectorul asigură aprovizionarea cu gaze Bulgariei și România si putem asigura gaze Republicii Moldova și Ucrainei”, a spus Nicole Ciucă.

Prim-ministrul român a mai precizat că la nivelul ministerelor Energiei din cele două ţări urmează să fie semnat un memorandum care să asigure proiectele comune pe termen mediu şi lung.

„În cadrul delegației de astăzi am avut reprezentanți de la Ministerul Energiei din Grecia și România, cei ce pun în practică deciziile politice pe care noi le luăm (…) urmând ca la nivelul miniștrilor Energiei să aibă loc semnarea unui memorandum care să asigure proiectele noastre comune pe termen mediu si lung”, a mai declarat premerul Ciucă.

Gazoductul ar urma să fie pus în funcțiune în cursul toamnei.

Totodată, Nicolae Ciucă i-a cerut premierului grec susținere pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

„Este un obiectiv national, este o recunoaştere faţă de eforturile pe care ţara noastră le-a făcut în acest sens şi care s-au văzut foarte bine în această perioadă, de când a început războiul în Ucraina.

România a asigurat toate elementele pentru ca tranzitul de persoane, de bunuri, de cereale, dinspre Ucraina şi Republica Moldova, să poată să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, dovedind, astfel, că respectăm cerinţele aquis-ului european şi al Schengen”, a precizat şeful Executivului, la Atena.

Sursa foto: Guvernul României

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW