Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Noi detalii din dosarul lui Costel Alexe / Cum cerea mită fostul ministru al mediului chiar în sediul instituției 

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 29 iunie 2022

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au finalizat cercetările și l-au trimis în judecată pe președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, în dosarul pentru luare de mită. 

Ajuns în fruntea Ministerului Mediului în toamna anului 2019 după debarcarea guvernului Dăncilă cu un mandat practic limitat până la alegerile parlamentare, în urma cărora aveau să fie făcută o nouă împărțire a funcțiilor, Costel Alexe s-a grăbit să pună ceva deoparte.

22 tone de tablă pentru o grădină zoologică imaginară

Cum salariul de ministru nu i s-a părut suficient, liberalul s-a gândit să-și sporească veniturile pe alte căi, „ușor” ilegale spun procurorii DNA. În aprilie 2020, la doar câteva luni după ce preluase conducerea Ministerului Mediului, Alexe i-a cerut unui reprezentant al combinatului Liberty Galați (fostul Sidex), chiar în sediul instituției, 22 tone de tablă în valoare de 108.000 lei

„În acest context, după ce a luat la cunoștință, în mod direct, despre posibilitățile combinatului siderurgic de a-i pune la dispoziție anumite produse siderurgice de care avea nevoie, în data de 06.04.2020, la sediul Ministerului Mediului, Apelor și pădurilor din București, ALEXE COSTEL i-a pretins lui (…..), reprezentant al (…..)SA, mai multe produse siderurgice (tablă cutată – 2800 mp, șipcă gard – 1600 ml, bară rectangulară 15cmx15cm – 120 ml, bara rectangulară 4×3 sau 4×4 – 1000 m, tablă pentru pereți – 1300 mp), invocând realizarea unei grădini zoologice în județul Iași”, arată procurorii DNA în rechizitoriul transmis Mainnews.ro.

Conform documentului, miza ar fi fost legată de halda de zgură din incinta combinatului, unul dintre cei mai mari poluatori din zonă. Concret, Alexe a emis un Ordin de ministru pentru alocarea gratuită pentru combinatul siderurgic a circa 5,5 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră în valoare de circa 180 milioane euro, adică de 9.000 ori mai mare decât mita.

În loc de Zoo, tabla ajunge la o firmă apropiată de Alexe

Pentru a se acoperi în acte, arată procurorii, Alexe i-ar fi cerut reprezentantului combinatului sponsorizarea unei asociații, ceea ce s-a și întâmplat. Numai că, potrivit DNA, cele 22 tone de tablă n-au ajuns la respectivul ONG, ci la o altă din județul Iași.

„Așadar, produsele metalice nu au ajuns la Asociația (…..), cu sediul în municipiul Iași, ci la punctul de lucru al SC (…..) SRL din comuna (…..), jud. Iași, societate comercială la care unic asociat și administrator era (…..). Astfel, a fost materializată pretinderea ministrului ALEXE COSTEL de a primi produse siderurgice care să fie folosite la punctul de lucru al societății comerciale administrate de (….) sa”, menționează DNA în rechizitoriu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: mainnews.ro/noi-detalii-din-dosarul-lui-costel-alexe-cum-cerea-mita-fostul-ministru-al-mediului-chiar-in-sediul-institutiei/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW