Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează: E-mailuri false trimise în numele ANAF

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 28 iunie 2022

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează, marți, că în ultimele zile a existat o creștere „notabilă” a utilizării malware-ului LokiBot în atacuri propagate prin e-mail, hackerii folosind identitatea vizuală a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Astfel, infractorii cibernetici transmit un cod maliţios prin intermediul unor e-mail-uri.

„În ultimele zile, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a observat o creștere notabilă a utilizării malware-ului #LokiBot în atacuri propagate prin intermediul serviciului de e-mail.

Infractori cibernetici folosesc identitatea vizuală a ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) pentru a transmite prin intermediul unor e-mail-uri cod malițios. Mulți utilizatori au observat că este vorba despre un atac și nu un e-mail legitim din partea autorității și au notificat autoritățile”, anunța instituția.

DNSC anunță că, în acest context, a fost lansat modulul ANTI-MALWARE din cadrul campaniei de conștientizare la nivel național sigurantaonline.ro.

Ce este un malware

„Malware” este un termen utilizat pentru denumirea software-urilor rău intenționate, concepute să provoace daune sau să efectueze acțiuni nedorite într-un computer ori echipament. Exemple de malware:

  • Viruși
  • Viermi (worms)
  • Cai troieni
  • Spyware
  • Software-uri de securitate rău-intenționate

Cum ne protejăm

DNSC explică și cum ne protejăm de astfel de malware-uri.

Activați firewall-ul

Asigurați-vă că aveți firewall-ul activat. Pentru utilizatorii de Windows, consultați articolul Activarea sau dezactivarea Firewall Microsoft Defender  pentru instrucțiuni despre cum să faceți acest lucru pentru diverse versiuni Windows.

Mențineți computerul actualizat

De pildă, pentru mai multe informații despre cum să setați ”Actualizările Automate” în Windows, consultați Windows Update: Întrebări frecvente.

Nu vă lăsați păcăliți să descărcați malware

Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să vă protejați împotriva descărcării de software-uri nedorite:

  • Descărcați programe doar de pe site-urile în care aveți încredere. Dacă nu sunteți siguri dacă să aveți încredere într-un program pe care doriți să îl descărcați, introduceți numele programului în motorul de căutare preferat pentru a vedea dacă alte persoane au raportat că acesta ar conține spyware.
  • Citiți toate avertizările de securitate, acordurile de licență și declarațiile privind confidențialitatea în legătură cu orice software pe care îl descărcați.
  • Nu dați niciodată clic pe „Agree (De acord)” sau „OK” pentru a închide fereastra pe care o suspectați ca fiind un spyware. În schimb, faceți clic pe simbolul „X” de culoare roșie din colțul ferestrei sau tastați Alt + F4 pentru a închide fereastra.
  • Feriți-vă de programele „gratuite” populare de partajare de fișiere de conținut, cum ar fi muzică sau filme, și asigurați-vă că înțelegeți toate software-urile furnizate odată cu aceste programe.
  • Nu utilizați un cont de administrator, ci un cont de utilizator standard. Un cont de administrator poate accesa orice de pe sistem și orice malware care rulează cu un cont de administrator ar putea utiliza permisiunile de administrator pentru a infecta sau a deteriora orice fișiere din sistem.

Foto: Facebook/ Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW