Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu: Pensiile speciale ne costă peste 2 miliarde de euro anual, trebuie supraimpozitate

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 28 iunie 2022

Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, face apel la colegii săi din coaliția de guvernare „să înțeleagă necesitatea ca România să aibă un cadru fiscal modern și european”. Ciolacu se referi la pensiile speciale, care „trebuie supraimpozitate”.

Apelul său vine în contextul în care miercuri are loc ședința coaliției în care vor fi stabilite modificările ce urmează a fi aduse Codului Fiscal.

„Fac un ultim apel către colegii mei din Coaliție, înainte de reuniunea de mâine, să înțeleagă necesitatea ca România să aibă un cadru fiscal modern și european. Nu putem continua cu un sistem învechit și nedrept, care produce dezechilibre economice și inechitate socială. Este un nonsens să așteptăm un progres general pentru români cu un sistem regresiv, în care cine câștigă mai mult plătește procentual mai puțin!

Oricât de tare ar deranja acest lucru, pensiile speciale care ne costă peste 2 miliarde de euro anual, trebuie supraimpozitate. Totodată, trebuie taxate corect averile celor care trăiesc în lux. Statul are datoria de a-i ajuta, mai ales în această perioadă grea, atât pe angajații aflați în zona salariului minim pe economie, cât și pe pensionarii cu cele mai mici venituri. A ne face că nu vedem această realitate înseamnă a pune un simplu bandaj pe o rană atunci exact când pacientul are nevoie de medicamente mai puternice!”, a transmis, pe Facebook, liderul social-democraților.

De asemenea, el a explicat că nu se doresc noi taxe care să împovăreze mediul de afaceri, ci „o reașezare a sarcinii fiscale astfel încât toți românii care câștigă cinstit din munca lor să simtă că sistemul fiscal este la fel de corect ca și ei”.

„Momentan, nu avem așa ceva! De aceea, PSD nu se va opri până când nu vom realiza un sistem comparabil cu cele mai dezvoltate economii din Europa”, a arătat președintele Camerei Deputaților.

Totodată, el a adăugat că un alt subiect care trebuie lămurit în Coaliție este nevoia unui „plan urgent pentru siguranța energetică a țării în perioada următoare”.

„Susținem protejarea mediului, ne respectăm angajamentele pe termen lung, dar prioritatea momentului este să-i protejăm pe români! Iar, în clipa de față, adevărul crud este că nu există o strategie energetică care să răspundă urgențelor actuale”, conchide postarea.

Liderul PSD a anunţat luni, 27 iunie, că decizia privind modificările aduse Codului Fiscal va fi luată de coaliția de guvernare miercuri. El a explicat că nu vor fi introduse taxe noi, „nu crește absolut nimic”, ci vor fi scoase anumite excepții.

„Nu creşte absolut nimic, este vorba de scoaterea unor excepţii. Ce susţinem noi – deducerile pe salariu până în 4.500 de lei, suntem total de acord, iar colegii, şi ministrul, şi colegii, şi eu personal continuăm să avem părerea că trebuie venit cu o impozitare progresivă a pensiilor speciale (…) Miercuri vom lua deciziile și vor fi anunțate”, a declarat șeful social-democraților luni.

Despre așa numita taxă „pe educație și sănătate” – taxa de până la 1% din cifra de afaceri a marilor companii -, măsură propusă de PSD, Ciolacu a precizat că nu s-a ajuns la un consens în coaliție.

„Eu îmi menţin părarea că ar fi trebuit, anumite companii au avut venituri excepţionale pe perioada pandemiei, pe criza energetică, şi acele companii ar fi trebuit, în acel moment, să întoarcă, fiindcă s-a mărit foarte mult cifra de afaceri, cu aceste necazuri picate pe toată lumea. Mi-aş fi dorit în continuare să fi venit cu o taxă către educaţie şi sănătate. Nu am convenit-o până acum în coaliţie. Noi avem părarea noastră, cei de la PNL au părarea lor. Ar fi pe o perioadă limitată de timp”, a explicat președintele Camerei Deputaților.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW