Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Israel: Guvernul condus de Naftali Bennett a demisionat după un an în funcție și vrea alegeri anticipate

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 21 iunie 2022

Premierul israelian Naftali Bennett și-a dat demisia din fruntea Guvernului, renunțând efectiv la mandatul de prim-ministru după doar un an în această funcție, scrie CNN.

Împreună cu aliatul său cheie din coaliție, ministrul de Externe Yair Lapid – care pare acum pregătit să îl înlocuiască chiar săptămâna viitoare – Bennett a fost de acord să prezinte un proiect de lege pentru dizolvarea parlamentului, care, dacă va fi adoptat, va declanșa alegeri generale în cursul acestui an.

Anunțul a fost o surpriză majoră, chiar dacă a venit după săptămâni de incertitudine politică în Israel.
O scurtă declarație din partea biroului primului ministru a spus că mișcarea a venit

Decizia lui Naftali Bennett a venit după ce încercările de a stabiliza coaliția au fost epuizate. Un proiect de lege va fi înaintat parlamentului săptămâna viitoare.

Dacă va fi adoptat, Lapid va deveni al paisprezecelea prim-ministru al țării, în conformitate cu acordul inițial de coaliție încheiat anul trecut. De asemenea, aceasta înseamnă că israelienii vor merge la urne pentru a cincea oară în mai puțin de patru ani.

Printre primele puncte de pe agenda lui Lapid, presupunând că va deveni lider, se va număra pregătirea pentru vizita președintelui american Joe Biden de luna viitoare. Un oficial de rang înalt al administrației a declarat că se așteaptă ca deplasarea președintelui în Orientul Mijlociu să aibă loc în continuare, în ciuda situației politice din Israel.

„Avem o relație strategică cu Israelul care merge dincolo de un singur guvern. Președintele așteaptă cu nerăbdare vizita de luna viitoare”, a declarat oficialul de la Casa Albă.

Guvernul Bennett-Lapid a fost învestit în iunie anul trecut, punând capăt mandatului de premier al lui Benjamin Netanyahu, care a durat aproximativ 12 ani și jumătate.

Alcătuită din nu mai puțin de opt partide politice, coaliția se întindea pe tot spectrul politic, inclusiv, pentru prima dată, un partid arab, condus de Mansour Abbas.

Uniți în dorința de a-l împiedica pe Netanyahu – al cărui proces de corupție începuse deja în mai 2020 – să rămână la putere, partenerii atât de diferiți ai acestei coaliții au convenit să lase deoparte diferențele dintre ei.

În noiembrie, aceasta a înregistrat o victorie internă semnificativă, adoptând un buget de stat pentru prima dată în aproape patru ani. Dar în ultimele săptămâni, o serie de membri ai coaliției fie au demisionat, fie au amenințat că vor demisiona, lăsând guvernul fără o majoritate în parlament pentru a adopta legi.

Impasul politic a atins punctul culminant la începutul acestei luni, când un vot în Knesset nu a reușit să susțină aplicarea dreptului penal și civil israelian israelienilor din Cisiordania ocupată. Printre altele, regulamentul, care urmează să fie reînnoit la fiecare cinci ani, le oferă coloniștilor israelieni aceleași drepturi precum cetățenilor din Israel și reprezintă un articol de credință pentru membrii de dreapta ai coaliției, inclusiv pentru premierul Bennett.

Însă doi membri ai coaliției nu au reușit să susțină proiectul de lege, ceea ce înseamnă că acesta nu a trecut. Dacă parlamentul se dizolvă înainte de 1 iulie, regulamentul va rămâne în vigoare până la formarea unui nou guvern.

Luând cuvântul alături de Lapid luni seara, Bennett a declarat că guvernul lor „a șters” „amărăciunea și paralizia din epoca Netanyahu”, punând în schimb decența și încrederea, din nou, în centrul atenției.

„În ultimele săptămâni, am făcut tot ce am putut pentru a salva acest guvern. În ochii noștri, continuarea existenței sale a fost în interesul național. Credeți-mă, am căutat din greu soluții. Nu am făcut acest lucru pentru noi înșine, ci pentru frumoasa noastră țară, pentru voi, cetățenii Israelului”, a declarat Bennett.

La rândul său, Lapid i-a adus un omagiu lui Bennett ca „lider curajos și inovator”. Și a părut să ofere un avertisment dur cu privire la pericolele reprezentate de o întoarcere la conducerea lui Netanyahu.

„Ceea ce trebuie să facem astăzi este să ne întoarcem la conceptul de unitate israeliană. Să nu lăsăm forțele întunecate să ne destrame din interior”, a spus el.

Netanyahu, în schimb, a fost optimist, spunând că țara este fericită „după această seară (luni – n.red.) de vești grozave”.

„După o luptă hotărâtă a opoziției din Knesset și o mare suferință din partea publicului din Israel, este clar pentru toată lumea că cel mai sumbru guvern din istoria țării s-a încheiat”.

Netanyahu și susținătorii săi au fost încurajați de cele mai recente sondaje de opinie, care arată că blocul său de partide de dreapta și religioase a înregistrat un avans serios față de alte sondaje, deși încă nu suficient de puternic pentru a-și asigura o majoritate în parlament.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW