Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


USR îi cere demisia lui Eduard Hellvig pentru „odioasele legi ale securismului naţional”

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 20 iunie 2022

USR îi cere demisia lui Eduard Hellvig, directorul SRI, pentru „odioasele legi ale securismului naţional”, a anunțat luni, 20 iunie, președintele interimar al USR, Cătălin Drulă.

„Domnul Hellvig a ieşit într-o conferinţă de presă din care sunt convins că nu a înţeles nimeni nimic, ne-a spus că societatea e prea plină de securism, suntem de acord, că partidele sunt prea pline de securism, suntem de acord, de-aia nu sunt în stare să facă politici publice coerente, de-aia nu sunt în stare să funcţioneze PSD şi PNL fără comandă, dar nu am auzit cine îşi dă demisia pentru odioasele legi ale securismului naţional. Aşteptăm.

Prin urmare, venim noi, opoziţia vine cu soluţii în acest caz. Soluţia este: demisia lui Eduard Hellvig, cel care este răspunzător, din tot ce aflăm şi din tot ce ne spun conducătorii României în momentul de faţă, pentru elaborarea acestor sinistre legi”, a declarat Cătălin Drulă luni, 20 iunie.

Context

G4Media a publicat variantele de lucru ale pachetului de legi privind securitatea națională, stârnind îgrijorare în rândul opniiei publice, dar și politicienilor, în contextul în care proiectul prevede, între altele, acordarea de puteri sporite serviciilor de intelligence.

Eduard Hellvig a încercat să tempereze spiritele, anunțând, vineri, opțiunea sa privind un număr limitat de mandate pentru conducătorii serviciilor, cu toate că proiectul elaborat de SRI și aflat pe masa coaliției de guvernare nu prevede o astfel de limită.

„În 2016, la un an de la preluarea mandatului, am spus ceva ce susţin şi în prezent: cred că dincolo de celelalte prevederi, ar trebui stipulat în lege că funcţia de Director a unei astfel de structuri de informaţii să fie limitată la maximum două mandate, pentru că prea multă putere poate dăuna democraţiei. Cred în continuare acest lucru şi mi-aş dori ca o astfel de prevedere să fie introdusă în noua legislaţie adoptată de Parlament”, a declarat Eduard Hellvig.

În aceleași timp, directorul SRI a ținut să evidențieze progresul instituției în ceea ce privește predarea arhivelor Securității către CNSAS.

„Sunt directorul în mandatul căruia Serviciul Român de Informaţii a predat aproape toate dosarele fostei Securităţi pe care Serviciul nu le predase anterior (spun aproape pentru că CNSAS a oprit primirea tuturor dosarelor din lipsa de spaţiu).

Menționez că această predare privește dosare care anterior fuseseră păstrate din rațiuni de siguranță națională, dosarele de cadre ale foștilor ofițeri de Securitate și nu în ultimul rând cartoteca și evidențele informatice ale fostei poliții politice, un instrument care va îmbunătăți considerabil accesul cetățenilor la documentele epocii comuniste și la îmbunătățirea activității cercetătorilor acestei perioade.

Poate ar fi util în acest context să subliniez că SRI este singura dintre instituțiile deținătoare de arhivă a fostei Securități care și-a îndeplinit astfel datoria legală și morală față de societate până acum. De asemenea, am evitat constant să reacţionăm, chiar şi atunci când au avut loc multiple atacuri politice, incorecte împotriva instituţiei şi a mea personal”, a precizat directorul SRI.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW