Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Dilema „mercenarilor” străini care luptă în Ucraina. Cifre diferite publicate de Ministerul rus al Apărării în două luni

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 17 iunie 2022

Ministerul rus al Apărării a transmis vineri, 17 iunie, că 504 de „mercenari” români ar fi luptat alături de Armata Ucrainei în timpul invaziei, dintre care 102 ar fi murit, iar alți 98 ar fi părăsit între timp țara vecină, notează Interfax. În urmă cu două luni, autoritățile ruse spuneau că numărul „mercenarilor” români care luptă în Ucraina este de 1.500.

În total, Ministerul rus al Apărării susține că 6.956 de străini ar fi luptat alături de forțele ucrainene în timpul invaziei ruse, dintre care 1.956 ar fi murit, iar alți 1.779 ar fi plecat.

Țara europeană care ar fi dat cei mai mulți luptători străini în Ucraina ar fi Polonia, potrivit datelor autorităților ruse, anume 1.831, dintre care 378 ar fi murit.

România, cu 504 de „mercenari”, este pe locul secund în topul realizat de Ministerul rus al Apărării. Marea Britanie, cu 422 de „mercenari”, ocupă locul al treilea.

Numai că cifrele avansate vineri de Ministerul rus al Apărării nu coincid cu cele publicate pe 17 aprilie. Atunci, purtătorul de cuvânt al instituției susținea că din România ar proveni aproximativ 1.500 de luptători străini. Polonia era și atunci pe primul loc, cu 1.717 de „mercenari”.

Diferențe apar și în ceea ce privește numărul luptătorilor străini care provin din SUA (1.500 raportați în aprilie vs. 503 raportați în iunie) sau Canada (1.500 raportați în aprilie vs. 601 raportați în iunie).

MAE atrage atenția asupra necesității raportării cu precauție la informațiile circulate de autoritățile militare ruse în contextul agresiunii ilegalele în desfășurare împotriva Ucrainei”, era punctul de vedere al MAE, referitor la acuzațiile lansate de Ministerul rus al Apărării pe 17 aprilie.

De precizat este că există „Legiunea Internațională de Apărare Teritorială”, lansată de Ministerul Apărării de la Kiev pentru a contracara agresiunea militară rusă.

Purtătorul de cuvânt al Legiunii, Damien Magrou, spunea, la finalul lunii martie, că printre luptătorii străini care au răspuns apelului lansat de Kiev se află și români.

„Nu pot să vă spun câți. Dar avem. Știu că am semnat contracte cu români”, a spus Damien Magrou, pe 27 martie, pentru Libertatea.

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW