Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


A fost finalizată Foaia de Parcurs pentru Aderarea României la OCDE

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 9 iunie 2022

Ministerul Afacerilor de Externe a transmis joi, 9 iunie, că a fost finalizată Foaia de Parcurs pentru Aderarea României la Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Bogdan Aurescu, ministrul de resort, a participat astăzi la reuniunea anuală a Consiliului OCDE. Este prima reuniune la care România participă în calitate de stat candidat la aderarea la Organizație, se arată într-un comunicat de presă.

În cadrul reuniunii, urmează să fie aprobată oficial Foaia de Parcurs pentru Aderare.

„Actuala reuniune ministerială OCDE are o semnificație deosebită pentru țara noastră, întrucât în cadrul său urmează să fie aprobată oficial Foaia de Parcurs pentru Aderare (Accession Roadmap) elaborată de Secretariatul OCDE cu sprijinul statelor membre, cu scopul de a ghida procesul de aderare a României.

Astfel, adoptarea Foii de Parcurs reprezintă un pas important pentru România, aceasta având rolul de a orienta, pe viitor, eforturile țării noastre în pregătirea și derularea negocierilor de aderare la OCDE. Foaia de Parcurs cuprinde o serie de capitole sectoriale de negociere și criterii clare de îndeplinit în următorii ani”, conform sursei citate.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat finalizarea documentului și a mulțumit Secretarului General al Organizației, Mathias Cormann, pentru faptul că, în cadrul actualei reuniuni ministeriale a OCDE, această Foaie de Parcurs urmează să fie adoptată formal.

În discuțiile purtate cu Cormann, Aurescu a reiterat angajamentul politic larg al României față de finalizarea cu succes a obiectivului aderării și a confirmat faptul că țara noastră se pregătește intens pentru demararea discuțiilor de aderare și pentru asumarea obligațiilor de membru al organizației.

„Șeful diplomației române a exprimat apreciere deosebită pentru implicarea Secretarului General în procesul de extindere și pentru susținerea oferită candidaturii României. Cei doi oficiali au convenit organizarea unei noi vizite a Secretarului General în România, în acest an”, se mai arată în comunicat.

Context

Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a decis marți, 25 ianuarie, să deschidă negocierile de aderare cu România. Premierul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis au salutat decizia.

„Lansarea discuțiilor de aderare la OCDE reprezintă un succes politico-diplomatic deosebit al țării noastre, care confirmă, totodată, nivelul ridicat de pregătire tehnică al României. Prin această decizie, România se apropie semnificativ de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă, unanim împărtășit și asumat constant la cel mai înalt nivel al statului: obținerea statutului de membru al OCDE.

România apreciază, în mod deosebit, eforturile Secretarului General al OCDE, Mathias Cormann, și ale celor 38 de state membre pentru a identifica consensul asupra extinderii și în special pentru sprijinul acordat candidaturii României”, a transmis Executivul într-un comunicat de presă.

Guvernul mai arată că apartenența la OCDE va consolida profilul internațional al României și va asigura acces la expertiza unui organism internaţional apreciat pentru calitatea studiilor economice şi a evaluărilor politicilor publice.

„Va oferi, totodată, oportunitatea de a participa în mod direct, alături de ceilalţi membri, la stabilirea reglementărilor internaţionale în domeniul bunei guvernanţe economice”, mai precizează sursa citată.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW