Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Pasajul Doamna Ghica: PMB acordă o sumă importantă pentru plata tablierului metalic / Când va fi inaugurat

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 iunie 2022

Primăria Capitalei a acordat companiei municipale Trustul de Clădiri Metropolitane, sub formă de împrumut, suma de 5 milioane lei pentru plata avansului eferent contractului de achiziție a tablierului metalic ce urmează să fie montat la Pasajul Doamna Ghica. 

Suma reprezintă aproximativ un sfert din valoarea de 21 milioane lei fără TVA a înțelegerii încheiate cu firma italiană Scandiuzzi Steel Constructions S.P.A. Semnat în februarie 2022, contractul are un termen de 7 luni și jumătate.

„Azi am virat banii către Trustul de Clădiri Metropolitane pentru plata avansului destinat firmei italiene care construiește tablierul pentru Pasajul Doamna Ghica. În cursul zilei de mâine compania va efectua plata celor 5 milioane de lei către furnizor”, a declarat primarul Nicușor Dan.

Inaugurare în acest an?

Contactat de Mainnews.ro, directorul Trustului de Clădiri Metropolitane, Cristian Hiver, a precizat că, dacă vremea va fi favorabilă, pasajul ar trebui să fie deschis în acest an.

„Termenul de finalizare este anul acesta. Tablierul vine în mai multe bucăți. Există un preasamblaj inițial, iar asamblarea finală se face la fața locului. Aducerea în șantier a tablierului este o mare victorie, fiind piesa principală a podului.  Dacă avem o iarnă blândă este fezabil să fie dat în exploatare în acest an”, a declarat Cristian Hiver pentru Mainnews.ro.

Totodată, directorul a explicat că, împrumutul este necesar pentru asigurarea capitalului de lucru, în condițiile în care contractul încheiat de compania municipală cu Primăria Capitalei prevede plata pentru tablier după livrarea acestuia.

Mai multe detalii despre Pasajul Doamna Ghica

În mai 2019, Primăria Capitalei, condusă la acea vreme de Gabriela Firea, a încheiat cu contract de proiectare și execuție cu Trustul de Clădiri Metropolitane pentru construirea unui pasaj care să degreveze traficul din intersecția Străzii Doamna Ghica cu Șoseaua Colentina. Termenul de predare era de 15 luni (3 luni proiectare și 12 luni execuție). Lungimea proiectului este de aproximativ 1 kilometru, iar pasaj metalic și rampele au 408 metri lungime cu patru benzi (două benzi de circulație pe sens de câte 3,5 metri).

Lucrările au avansat cu mare dificultate, de vină fiind capacitatea slabă a constructorului, dar și problemele legate de plăți, în condițiile în care conturile Primăriei Capitalei fuseseră poprite de familia Constanda. Asta nu a împiedicat-o pe Gabriela Firea să promită darea în exploatare până în ultimele zile de mandat.

În momentul în care Nicușor Dan a intrat în primărie, spre finalul anului 2020, stadiul lucrărilor era în jur de 48,75%, în vreme municipalitatea achitase doar 20% din valoarea întregului contract.

După deblocarea conturilor, Primăria Capitalei și-a reluat plățile către TCM iar lucrările au început, însă ritmul a fost extrem de lent. În plus, piesa principală a pasajului, tablierul metalic, lipsea.

TCM a încercat să o achiziționeze de pe piața liberă, încă din timpul mandatului Gabrielei Firea, însă licitația s-a anulat. Apoi a organizat o nouă licitație, de data aceasta în mandatul lui Nicușor Dan, însă și aceasta a fost fără succes. Abia la a treia încercare, compania municipală a reușit atribuirea contractului.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW